O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 31 lipca 2011

Kapuśniak z karmelizowaną cebulką

Zwyczajny kapuśniaczek na żeberkach .

Sos gulaszowy ze śmietanką



Melisa lekarska



cytuję za Wikipedią
,,... Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) – gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Ludowe nazwy: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele.."
,,... Najczęściej spożywana jest w formie herbatki. Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak. Dobrze zastępuje trawę cytrynową. Suszona melisa traci aromat cytrynowy..."
,,... Wykorzystywana jest do produkcji likierów..."
Wykorzystywana w ziołolecznictwie ( depresja , bezsenność , migreny , nerwica , w gorączce schładza organizm )
Jest miododajna .
Dodaję ją do potraw z jajek , herbaty , sałatek warzywnych , potraw z ryb , owoców .Wszędzie tam gdzie potrzebny jest lekko cytrynowy posmak. Doskonale komponuje się z potrawami tajskimi .

sobota, 30 lipca 2011

Bukiet z parówkowych ośmiorniczek



Barszcz czerwony doprawiany czubricą


Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.




,,Świninka „ w tropikach


Zima za oknem to przyda się trochę tropikalnych smaków do zwykłego schabowego.

Rajski deser



Jabłkowo miętowy kisiel



Kafir



Liście limonki  Kafir
Papeda (Citrus hystrix DC.) – gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
Przyprawa stosowana w kuchni tajskiej , indonezyjskiej , azjatyckiej.
Wydzielają mocno cytrynowy aromat .Doskonale komponują się z mleczkiem kokosowym .
To takie liście laurowe kuchni tajskiej . Nieodłączny składnik curry .

piątek, 29 lipca 2011

Deser różany


Pachnie w całym domu .



Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex


Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .




Dorsz i kokosowy por

Danie kuchni Fusion - dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.



Domowy budyń ,,krówkowy ,,


Według mnie doskonale komponuje się ze smakiem śliwek .



Marchewka z groszkiem i melisą

Delikatna jarzynka o lekko cytrynowym posmaku melisy .




Bazylia cytrynowa


,,.....Posiada liście o lekko cytrynowym aromacie. Roślina jednoroczna o wys. ok. 50 cm.
Świeże lub suszone liście dodaje się do sałatek, sosów, twarogu, zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Ułatwia trawienie. Napar łagodzi kaszel, zalecany również przy zapaleniach dróg moczowych...." ( za forum ogrodniczym )

Oliwkowe Obento Ole

Czyli Obento z Oliwkami z  Ole .Mogą Japończycy zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać swoje Ole .




Na Facebooku w profilu Ole Świat Warzywnych Przysmaków trwa Tydzień oliwkowy- no to chyba nie wypada nie brać w tym udziału ( hi hi )


Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki


Wegetariańskie danie .Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem .Przepis na sos wzorowałam na przepisie Luny19 – tu jest link do oryginalnego przepisu




Ja potrzebowałam mniejszą ilość i trochę rzadszy – więc dopasowałam sobie proporcje.


Śledź Sułtana

Zupełnie inny śledź . Z bakaliami . Przepis powstał przez zupełny przypadek na zamówienie mojej Mamy , która gdzieś jadła coś podobnego , ale nie miała pojęcia co w środku było i jak to zrobić .



Trochę było eksperymentów , żeby dobrać składniki .A jak już raz wyszedł to okazało się , że można go zrobić bardzo prosto. No i wszedł na stałe do naszego jadłospisu .


czwartek, 28 lipca 2011

Makaron ryżowy -wersja podstawowa


Podstawowy dodatek do potraw kuchni chińskiej , tajskiej, koreańskiej , wietnamskiej. Do II dań i zup .



Czas :5 minut

Składniki :makaron ryżowy
                   szczypta soli
                   wrzątek

Zagotować wodę z solą . Wrzucić makaron. Zgasić gaz . Trzymać pod przykryciem 5 minut . Odcedzić .

Sznycle aromatyzowane ziołami

Drobiowe sznycelki aromatyzowane ziołami .


Brzoskwie , arbuz i zielona papryka


Winno-słodka surówka do drobiu z grilla.


Czas : 5 minut

Składniki :
2 połówki brzoskwini z syropu
1/ 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
¼ zielonej papryki
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
sól
grubo mielony czarny pieprz


Brzoskwinie pokroić w kostkę ,  zieloną paprykę w paseczki .Wymieszać  brzoskwinię , arbuz z papryką . Zrobić dresing z  oliwy, soku z cytryny soli i pieprzu  .Polać surówkę .

Maggi ogrodowe-Lubczyk


,,...Lubczyk ogrodowy jest wysokim, wieloletnim ziołem z ciemno-zielonymi liśćmi oraz zielonkawo-żółtymi kwiatami. Lubczyk ogrodowy potrafi osiągać wysokość 0.5 m do 1.5 m. Zioło to jest szeroko uprawiane w Europie, jak również w Stanach Zjednoczonych. Lubczyk ogrodowy należy do rodziny selerowatych. W Europie lubczyk ogrodowy jest znany również pod nazwa „Maggi”(jego liście mają bardzo charakterystyczny zapach określany jako przyprawa maggi), dzieląc tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem, w którym jest on ważnym składnikiem. Wszystkie części lubczyka ogrodowego są wysoce aromatyczne, przypominające zapachem oraz smakiem seler. Liście lubczyka ogrodowego są często używane jako przyprawa do potraw, szczególnie do zup. Części znajdujące się pod ziemią (kłącza oraz korzenie) tworzą lekarstwo. Od najwcześniejszych czasów, szczególnie od XIV wieku, korzeń lubczyka ogrodowego był sławnym ludowym lekarstwem dzięki jego właściwościom moczopędnym oraz wiatropędnym. Oprócz tych dwóch właściwości, lubczyk ogrodowy uważano za środek w leczeniu kamieni nerkowych, żółtaczki, malarii, bólów gardła, zapalenia opłucnej oraz czyraków. Korzeń zioła jest wciąż wykorzystywany w celach leczniczych w Europie. Leczy się nim bóle żołądka, problemy z pęcherzem i nerkami, reumatyzm, skazę moczanową, menstruacyjne problemy oraz migrenowe bóle głowy. Lubczyk ogrodowy był również głównym składnikiem w napojach miłosnych......Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Lubczyk ogrodowy leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Jego właściwości rozgrzewające poprawiają słabe krążenie krwi w obrębie organizmu.
Zastosowanie w kuchni - zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zlielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyka ogrodowego używa się do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata nabierze świeżego, selerowego posmaku. Dodając liście lubczyka ogrodowego do potraw, zawsze należy dokładnie i drobniutko je pokroić, gdyż liście tego zioła są dosyć twarde. Łodygi lubczyka ogrodowego są raczej włókniste i nie jest żadną przyjemnością ich żucie, dlatego też należy je wyciągać przed podaniem potrawy. Łodygi lubczyka ogrodowego można sparzyć wrzątkiem, staną się miększe i można je jeść jak łodygi selera. Sparzone łodygi lubczyka mogą być również kandyzowane i używane do dekorowania ciast i deserów. Całe lub zmielone nasiona lubczyka ogrodowego są dodawane do cukierków, ciast, mięs, różnego rodzaju chleba, krakersów oraz herbatników. Nasiona zioła mogą być również marynowane jak kapary.
Starty na tarce korzeń lubczyka ogrodowego może być dodany do sałatek lub podawany jako gotowane warzywo, ale należy pamiętać, aby najpierw obrać korzeń zioła z powierzchniowej skórki, gdyż jest ona gorzka.
W celu sporządzenia zdrowej, regenerującej herbatki wystarczy macerować 5 ml (1 łyżeczka) startego korzenia lubczyka ogrodowego, świeżego lub suszonego, w 250 ml (1 szklanka) gotującej się wody...." http://zielnik.herbs2000.com/ziola/lubczyk.htm

Jajka w koszulkach wg Babcigramolki


Zwane inaczej Jajkami poszetowymi .Gotowane zazwyczaj w osolonej i zakwaszonej wodzie .Ponieważ zdecydowanie denerwował mnie ten kwaskowaty posmak i to , że nie zawsze były równe z olbrzymim zainteresowaniem podchwyciłam pomysł na gotowanie w folii .


Makaron ryżowy cytrynowo-koperkowy

Eksperymenty z nadaniem smaku makaronom zdają świetnie rezultat. A szczególnie makaron ryżowy - fantastycznie przejmuje smaki .



Rubinowa zaprawa


Zupełnie nie wiem do jakiej kategorii to zakwalifikować - marynaty , sosy, dresingi ?


Chrzan z jabłkami


Taki chrzan jest delikatniejszy . Doskonale pasuje moim zdaniem do gotowanej wołowiny .

Czas : 10 minut

Składniki :
1/4 szklanki bitej śmietany ( nie słodzonej )
1 utarte jabłko
2 łyżeczki tartego chrzanu
sól 
cukier

Wymieszać wszystkie składniki . Doprawić solą i cukrem do smaku .
Można podawać NP. w wydrążonych pomidorkach .

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami z parowaru


Delikatne danie dietetyczne . Dodatek owoców i marynowanie w konfiturze mandarynkowej  nadaje potrawie wspaniałego smaku .


Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :


Zaciekawił mnie przepis Heni
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/26617/szczawiowy-krupnik.html

A generalna próba mojej wersji- muszę przyznać, że udana. Dzięki Heniu .


Jarzynka z liści kalafiora


Bardzo smaczna jarzynka z liści kalafiora które z reguły są wyrzucane.



Krupnik na kaczce :


Czas : 90 minut

Ilość porcji: 4

Składniki
Korpus, skrzydełko i kawałek mięsa z ½ kaczki
1 ½ litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
10 dag kaszy ( jęczmiennej )
4 średnie ziemniaki
2 suszone grzybki
Vegeta ( Jarzynka lub inna przyprawa do zup )
Sól

Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy – właśnie na wywarze z kaczki .
Etapy przygotowania

  

Podzielone na kawałki mięso , obrane warzywa , ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą .Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. 1 godziny na małym gazie. Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. Wsypać przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki. Gotować 20 minut. Doprawić zupę . Podawać kładąc na każdy talerz kilka krążków gotowanej marchewki posypany pokrojoną natką pietruszki .

Herbata po angielsku wg Buni


Bardzo mocna , aromatyczna herbata z mlekiem .


,,Musowo "- budyń na złoto


Dzyń- dzyń - deser podano .Jak są wnuki to lista deserów wydłuża się bardzo.


Brukselka z bułką tartą


Najpopularniejsza wersja w jakiej się podaje brukselkę

Składniki:
  • 30 główek brukselki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
Główki kapusty brukselki trzeba oczyścić z wierzchnich liści .Głąb naciąć  na krzyż ( szybciej się wtedy gotuje ).Zalać wodą , osolić , dać szczyptę cukru . Gotować 15-20 minut , aż będzie miękka ( zależy jak duże są główki ). Odcedzić . Na patelni zarumienić na maśle bułkę tartą i polać nią brukselkę .Ja robię tak. Jak mam już zrumienioną bułeczkę - wrzucam na patelnię odcedzone brukselki i poruszając patelnią obtaczam je w maśle z bułką .Są wtedy równomiernie pokryte tłuszczykiem.

Ziemniaki pieczone w sosie Teriyaki


Ziemniaczane Fusion z piekarnika .Doskonałe w smaku .Proste w przygotowaniu.


Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :


Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego.

Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka

Składniki :

4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
 2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody

Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .  

A tak wygląda Garnek Rzymski 
   

Pierogi ,, zabawa kolorami „


Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i barwionym jednocześnie .


Kotlety schabowe -,,Barbecue z piekarnika "


Szybki obiadek .Mięsko i ziemniaczki pieczone razem w rękawie foliowym w piekarniku .


Paszteciki drożdżowe Babcigramolki


Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .

Marchew po angielsku


 Ta marchewka jest jędrna, lekko chrupiąca .
Czas : 15 minut

Składniki :
5 marchewek średniej wielkości
1 łyżka masła
Szczypta soli

Umyte i obrane marchewki  pokroić w cienkie pół plasterki . Zalać zimną wodą i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić .Do garnuszka w którym gotowały się marchewki  dodać masło , szczyptę soli  . Potrząsając delikatnie  garnkiem przez 5 minut dusić marchewkę by obtoczyła sie masłem i dogotowała .

środa, 27 lipca 2011

Maczanka wg Buni 2:


Maczanka krakowska to taki dawna polska wersja hamburgera w bułce .


Kapusta włoska panierowana


Zamiast polewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można ją panierować i podsmażyć .


Bazylia grecka


Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym i surowym. Odmiana grecka, polecana do całkorocznej uprawy w doniczkach. Stosuje się do sałatek, ciepłych potraw (szczególnie w kuchni włoskiej) oraz twarogu. Doskonała do zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Reguluje trawienie, jest stosowana jako lek przeciw biegunce, zaparciom i zapaleniu pęcherza moczowego. Działa przeciwdepresyjnie i dodaje sił. Osiąga wysokość do 50 cm.

Prosty chłodnik z miętową nutką


Pora akurat odpowiednia na wszelkiego rodzaju chłodniki . Przepisów na nie jest cała masa . Poczynając od najbardziej wyszukanych ( z faszerowanymi skorupkami raków ), do najprostszych. Ten jest bardzo prosty .


 Czas : 5 minut + 1 godzina w lodówce

Składniki :1/2 litra dobrego, gęstego jogurtu
                   1 długi ogórek
                   5 dużych rzodkiewek
                   1/3 pęczka szczypiorku
                   ¼ pęczka koperku
                   10  listków świeżej mięty
                   szczypta soli
                   szczypta białego pieprzu
                   szczypta cukru

Ogórek i rzodkiewki umyć i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) – ja nie obieram , ścinam tylko oba końce ogórka. Zioła drobno usiekać . Wszystko wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem . Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać z ziemniakami młodymi okraszonymi podsmażoną wędzonką . Można dodatkowo podać sadzone jajko .

wtorek, 26 lipca 2011

Kanapki imprezowe


Trochę przy nich jest pracy-ale warto.


   

Brzoskwiniowy kawy czar


Uwielbiam kawy aromatyzowane owocami.


Kompot rabarbarowo-jabłkowy


Typowo letni - kwaskowaty kompot. Najlepiej smakuje ochłodzony .


Wieprzowina duszona z marchewką

Pyszne miękkie mięso duszone z marchewką 



Puree z ziemniaczane z porem

Lubię puree ziemniaczane łączone ze smakiem innych warzyw lub owoców.