O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 31 marca 2012

Aple pie - Ciasto jabłkowe


Apple pie .
W zasadzie bardziej zapiekanka z jabłkami niż ciasto . Nasza szarlotka zdecydowanie lepsza. Podawane jako deser na gorąco z dodatkiem lodów. Ku mojemu zdziwieniu nie dodaje się do smaku cynamonu , który nam nieodparcie kojarzy się z zapachem ciasta z jabłkami .



Czas : ok. 1 godziny

Składniki :1/2 kostki masła
                   1 szklanka mąki
                   3 łyżki mleka
                  1 jajko
                  3 łyżki cukru
                  1 żółtko
                  3 duże jabłka
                  3 czubate łyżki cukru brązowego

Masło usiekać z mąką nożem . Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru .Wlać do mąki z masłem i wyrobić na gładkie ciasto . Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Jabłka obrać , pokroić w cząstki , zasypać brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie. Zlać sok. ½ ciasta rozwałkować i wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia . Ciasto nakłuć widelcem . Wyłożyć odsączone jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą . Nożem odciąć nadmiar ciasta z brzegów . Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem . Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote ( ok. 30 minut ) i chrupiące .
Z resztek ciasta można  upiec ciasteczka z dżemem w foremkach do mufinek .

Kluski śląskie wg Babcigramolki


Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką . Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ) .



Kapusta kiszona obgotowana z koperkiem


Doskonały dodatek do smażonej ryby i  wszelkiego rodzaju kluch .


Czas : 30 minut

Składniki :30 dag kiszonej kapusty
                  2 łyżki masła
                  1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
                  2 łyżki usiekanego koperku
                  cukier
                  pieprz mielony

Kapustę wypłukać jeśli zachodzi taka potrzeba  , by nie była za kwaśna . Zalać wodą tak by zakryła kapustę . Dodać kostkę bulionową i gotować 20 minut . Odcedzić . Włożyć masło , koperek . Chwilę dusić . Doprawić do smaku cukrem i pieprzem .

Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,


Jak już smażę sznycle drobiowe to w większej ilości i część mrożę .Potem robię różne sosy i duszę w nich sznycelki . Najsmaczniejsze sosy wychodzą z tego co jest akurat w lodówce ( tzw. sos myśliwski - czyli co się upoluje )




piątek, 30 marca 2012

Piątkowy deser dla Iwonki


Miało być coś lekkiego na deser - no i jest- szybkie- delikatne - proste .


Czas :10 minut

Składniki :

4 serki homogenizowane waniliowe
aromat waniliowy
1 szklanka malin
1 szklanka borówki amerykańskiej
1 pomarańcza

Serki wymieszać z aromatem waniliowym .Rozłożyć do pucharków . Na ser wyłożyć owoce ( pomarańczę obrać podzielić na cząstki i pokroić je ) .Wstawić do lodówki by się schłodziło. 

* Jak to dobrze , że świeże owoce można kupić przez cały rok.

Halibut pieczony z cukinią i pomidorkami

Jestem jednak bałaganiara - okazuje się , że nie wstawiłam jednego z przepisów które powstały przy okazji testowania ActiFry .Zauważyłam dopiero dziś kiedy znów  piekłam halibuta z ziemniakami ( bez pomidorków - a zamiast cukinii był ogórek )  .Zdjęcia z nasturcją zdecydowanie bardziej mi się podobały niż te które mogła bym dziś zrobić .
Pieczenie bez tłuszczowe to ideał .Bardzo zdrowy i polecany przez dietetyków halibut traci przez kontakt z dużą ilością oleju w tradycyjnej obróbce . ActiFry daje mi możliwość zrobienia całej potrawy prawie bez tłuszczu .




Buniowy zakwas na żurek


Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna .






Galareta drobiowo-wieprzowa


Galareta mieszana z drobiu i wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z dodatkiem innego mięsa wieprzowego ).



Czas : 3 i 1/2  godziny

Składniki : 1 nóżka wieprzowa
                    1 mała golonka wieprzowa
                    2 udka z kurczaka
                    2 marchewki
                    1 pietruszka
                    1/8 selera
                    ½ pory
                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                    3 liście laurowe
                    4 ziela angielskie
                    4 jajka na twardo
                    2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
                    3 ząbki czosnku
                    Pieprz mielony
                    2 ½ litra wody
                    1 łyżeczka soli
                    Maggi w płynie

Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1  litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno  foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.  

Majonez wg Babcinego sztambucha


Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny .



Czas : 15 minut

Składniki :

4 żółtka
½ litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
musztarda
sok z cytryny
cukier
sól
1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody

Włożyć żółtka do głębokiej miski .Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru. Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .W trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się . Po ukręceniu całości doprawić do smaku .


Biała kiełbasa na świąteczny stół


Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .

Czas : 40 minut

Składniki

4 białe kiełbasy
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
ziarno sezamowe
pestki z dyni

Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski  .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25   minut  na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie się szczelnie to czasem ciasto może miejscami być wilgotne ( ale smaczne mimo to ).


czwartek, 29 marca 2012

Ikra smażona


Bardzo trudno dziś o świeżą ikrę . Jak się już trafi to jest dla mnie  rarytasem .


Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag świeżej ikry z ryb słodkowodnych
2 duże cebule
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju i 1 łyżce masła. Ikrę umyć , zdjąć błonki i wrzucić na patelnię . Dodać resztę masła. Smażyć mieszając ok. 5 minut . Jajka dobrze rozbełtać. Wlać na patelnię , smażyć mieszając z ikrą aż się zetną . Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Podawać z pieczywem  na ciepło.

Zacierkowa z kuleczkami


Oddelegowałam wczoraj  Mamę do 2  sprawdzonych sklepów mięsnych by kupiła białą kiełbasę na próbę ( zawsze tak robimy -sprawdzamy i kupujemy potem  tą smaczniejszą ) . Obie były dobre ale zdecydowałyśmy się na tą z masarni w Wołczkowie . Kupuję zawsze  białą kiełbasę  na Święta  wcześniej - wiążę na małe kiełbaski - zwijam w spiralkę średnicy garnka w którym potem będę parzyć i tak zamrażam ).Zdarza się , że część farszu w czasie takiego wiązania wypada . Wykorzystuję go robiąc mini pulpeciki do zupy .
Przypomniało mi się , że kiedyś w domu robiło sie do kartoflanki zacierkę z majerankiem .Doszłam do wniosku , że połączenie kilku pomysłów na zupę powinno zdać egzamin .Zupa jest treściwa - pięknie pachnie , a co najważniejsze robi się ja niejako przy okazji z tego co jest w domu .



środa, 28 marca 2012

Wielkanocny schab z rękawa


Aromatyczny schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .

Można też podgrzać na ciepło i podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .

Ja sos mrożę i używam  do kluch na parze lub kopytek 

Żurawinowa ćwikła z chrzanem


Moja Prababcia robiła ćwikły o różnych smakach - szczególnie na Wielkanoc . A że Święta za pasem pora przypomnieć trochę przepisów na potrawy , które zagoszczą na Wielkanocnym stole

  
Czas : 40 minut

Składniki :
1 średni  buraczek ćwikłowy
10 dag tartego chrzanu
Sól
Miód płynny
Sok z cytryny
2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły .W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ).
Buraczki ugotować do miękkości  w łupinach . Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z  utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

Dodać do smaku konfitury żurawinowej ( takiej jak do mięs ) + suszone żurawiny .Doskonała o ostro-winnym smaku. Pasuje do mięs , wędlin i pasztetów.

wtorek, 27 marca 2012

Antypody bigosu


Ciarki mnie przechodzą jak ktoś taką potrawę  nazywa Bigosem . Nie żeby było w niej ( potrawie )coś nie tak . Lubię taką kapustkę . Lubię nawet doprawić ją koncentratem czego przy bigosie nie robię . Drażni mnie po prostu używanie nazwy Bigos . Nie wiem czy słusznie czy nie . Dla mnie po prostu Bigos to świętość .
Na taką kapustkę odkładam sobie wędlinę niejako  przy okazji ( a to mi się plasterek szynki ,,poszarpie" , a to zostanie kawałeczek śląskiej , końcówka z polędwicy ). Dokładam do tego kawałeczek boczku ( wędzony lub surowy lub taki i taki ), cebulkę i pieczarki - robię i cieszę się jej smakiem . Ale nigdy nie pomyślę o niej ( kapuście- potrawie ) jako o Bigosie .



poniedziałek, 26 marca 2012

Wiosenny omlet


Delikatniejsza wersja poprzednio robionego omletu z pieczarkami i boczkiem ( Omlet dla Buni )  . Danie szybkie , proste . W zasadzie wszystkie składniki prawie zawsze mam w domu . Czasem pieczarki sie kończą ale to nie problem kupić kilka .W moim przypadku taki jeden omlet robie na 2 osoby - ale normalnie jest to chyba jedna porcja . Typowo wiosenne danie - kolorowo na talerzu i nie trzeba stać w kuchni .



Paszteciki drożdżowe z mięsem kurczaka


Szybkie paszteciki z gotowego -schłodzonego ciasta drożdżowego .Na farsz użyłam mięsa z udka kurczaka z gotowania  ,, Kapuśniaku z pieczarkami ".


Barszcz czerwony o smaku wiśniowym


Pomysł na  barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku .



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
15 wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
1 mała papryczka chilli
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra  w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony

Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu ,papryczkę chilli , wiśnie – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar ( jeśli trzeba to przez gazę ).Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .

Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .

niedziela, 25 marca 2012

Farfale i fasolka z kwiatkami


Każdy czasem ma takie dni kiedy od rana najchętniej skulił by się w kącie i nic nie robił . Nie ma ku temu żadnego racjonalnego powodu . Nie ma znaczenia pora roku .Tak się po prostu dzieje . Mnie dopadło to dziś . Za oknem piękna wiosenna pogoda . Ptaszęta ćwierkają , słońce świeci - a ja kiwam się nad n-tą kawą i nic mi się nie chce . Jedno co mnie w takie dni bawi to moje podejście do gotowania . Idę na skróty - to znaczy zapowiadam , że będą zapasy  wyjęte z zamrażarki , a potem wychodzi inaczej . Grzebię w szafkach , doszukuję się jakiś puszek , przypraw , makaronów o których zapomniałam . I zaczynam kombinować co by z tym zrobić .Z reguły jak to zawsze bywa wychodzą fantastyczne potrawy . Dziś padło na zapomnianą fasolkę w sosie pomidorowym w puszce .



Czas : 30 minut
Składniki :
15 dag makaronu Farfale ( raczej te małe kokardki )
1 puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
1 kiełbasa śląska( średnia ok. 8 -10 dag )
1 cebula
5 łyżek oleju
pieprz grubo mielony
szczypta soli
szczypta mielonej papryki
suszone oregano
garść świeżych ziół ( bazylia , rozmaryn , pietruszka , oregano -  to co w ziołach prowansalskich - jak nie ma to suszone  )
2  łyżki mieszanki kwiatów jadalnych Kotanyi (mięta pieprzowa , róża , malwa i słonecznik )


Ugotować al dente makaron ( w osolonej wodzie ) .Odcedzić .Polać 3 łyżkami oleju .W czasie kiedy makaron się gotuje pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na reszcie oleju . Dorzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i chwilę smażyć . 


Przełożyć do garnka .Dodać fasolę z puszki z sosem . Doprawić pieprzem ,papryką ,suszonym oregano ,  połową usiekanych ziół i kwiatami jadalnymi . 


Chwilę dusić .Fasolka powinna być pikantna .Podawać  układając na makaronie fasolkę z sosem -posypywać  resztą ziół i odrobiną suszonych kwiatów .

sobota, 24 marca 2012

Puree ziemniaczane z pieczarkami


Już dawno przekonałam się , że zwykłe ziemniaki mogą być podstawą niezwykłych dań. A jako dodatek do innych potraw są fantastyczne . Trzeba tylko trochę z nimi poeksperymentować . Puree z wieloma warzywami ( marchew , pietruszka , dynia itd. ) , kremowe ze śmietanką , masłem . Z serami . Gałka muszkatołową .Pozostają jeszcze puree zapiekane , mieszane z kawałkami różnych dodatków . Te mogą być samodzielnymi daniami lub wspaniałym dodatkiem . Dziś proponuję zmieszać kremowe puree z usmażonymi pieczarkami .



1/2 kg ziemniaków
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
sól
szczypta białego pieprzu mielonego
20 dag pieczarek
3 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju . Posolić i doprawić pieprzem .Odcedzić ziemniaki .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .


Dodać gorące pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać .


Można podać jako samodzielne danie np. z maślanką do popicia , jajkiem sadzonym , podsmażoną kiełbaską ( np. kotletami z mortadeli panierowanej ) .


piątek, 23 marca 2012

Mielone z łososia


Raczej nie przewidywałam używania filetów z łososia na kotlety rybne mielone . Zaplanowałam mielone rybne z dorsza . Nastawiłam sie na to . I oczywiście wyciągając paczkę z zamrażarki wyjęłam filet z łososia zamiast dorsza . Ryba zaczęła się rozmrażać . Nie było by problemu - mogłam nie mielić a usmażyć normalnie . Tyle , że razem z rybą wyjęłam kawałek boczku do tego przeznaczonego i namoczyłam bułkę  .W końcu machnęłam ręką - aż tak drogi ten łosoś nie był , żebym z niego nie mogła mielonych zrobić :) . Ciekawa byłam rezultatu - będzie różnica czy nie . Powiem wam jedno- jest i to na duży +



Czas : 1 godzina

Składniki ;

20 dag filetów z łososia
10 dag surowego boczku
1 cebula
1 mała bułka
1 jajko
sól
pieprz mielony
bułka tarta do panierowania
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej  z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie . Jeśli filety były mrożone to rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem . Boczek pokroić w kostkęZ ryby usunąć skórę i pokroić ją na kawałki . 


Zmielić boczek w robocie kuchennym ( maszynce , rozdrabniaczu ) - tak samo rybę . Bułę mocno odcisnąć i też zmielić .
Pokroić cebulę i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Natkę usiekać i wrzucić do masy rybnej razem z usmażoną cebulą . Wbić jajko . Wyrobić dokładnie . Doprawić solą i białym pieprzem mielonym . Gdyby masa była za luźna dodać trochę bułki tartej ( ok. 2-3 łyżek ) i zostawić na 15 minut .


Uformować kotleciki  6-8 sztuk .Panierować w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron .Dodać na patelnię masło, skropić 2 łyżkami wody  . Zmniejszyć gaz na minimum - przykryć patelnie i dosmażyć kotleciki .


Podawać zależnie od upodobania same z surówką , z ziemniakami z wody , frytkami . Jeśli robimy ze świeżej ryby to część kotlecików możemy zamrozić a potem podać np. w sosie grzybowym lub inaczej .



środa, 21 marca 2012

Żółta pasta do kanapek



Składniki:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • biały mielony pieprz
  • sól
  • curry
  • szczypta kurkumy
  • olej
Sposób przyrządzania:
Jajko ugotować na twardo . Odsączoną kukurydzę i ugotowane jajko zmielić ( lub zmiksować na gładką pastę . Dodać majonez. Doprawić solą , pieprzem , curry. Dodać szczyptę kurkumy. Dokładnie wymieszać . Z razowego chleba wykrawać kółka, trójkąty lub inne kształty. Chleb obsmażyć na rumiano na odrobinie oleju. Pastę nakładać na chleb ( starczy na 6-8 kółek wykrojonych szklanką z kromki razowca ). Dekorować listkiem natki pietruszki , paseczkami papryki konserwowej , korniszonem ( i czym tam przyjdzie do głowy i co jest w domu – ważne by było kolorowo )

Makaron ryżowy ze smaczkiem mango


Eksperymenty z nadaniem smaku makaronom zdają świetnie rezultat. A szczególnie makaron ryżowy - fantastycznie przejmuje smaki .


Czas : 30 minut

Składniki :

1 opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle
2 Bulionetki drobiowe Knorra ( lub inne kostki rosołowe drobiowe lub warzywne )
2 łyżki masła
1/2 paczki pokrojonej natki pietruszki
1/3 szklanki pokrojonego w paseczki suszonego mango
szczypta kurkumy
szczypta grubo mielonego pieprzu cytrynowego ( lub czenego grubo mielonego )
1,5 litra wody

Zagotować wodę z kurkumą, mango  i 1 Bulionetką . Wrzucić makaron i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić .Dodać masło i natkę pietruszki ,drugą Bulionetkę , szczyptę pieprzu. Wymieszać aż Bulionetka się rozpuści i makaron wchłonie jej smak i pokryje się masłem.

,,Pływający " sznycel drobiowy


Inspirowana klasycznym Wiener Sznycel czyli sznyclem wiedeńskim zaczęłam szukać cielęciny . Szukałam i szukałam . I jak zwykle jak już była to na pewno nie na sznycle  .A mnie się marzył taki duży , rumiany , pachnący sznycelek .W końcu zdenerwowałam się . Nie ma cielęciny - będzie pierś z kurczaka .Ma to tyle wspólnego ze sznyclem wiedeńskim co ja z .... no nie ważne z czym .Ale jest smaczny i to najważniejsze .



wtorek, 20 marca 2012

Sos pomidorowo- bazyliowy


Doskonały sos do makaronów i klusek .



                                   Czas : 10 minut

Składniki :1 łyżka oleju słonecznikowego
                  2 łyżki masła
                  2 łyżki mąki
                  1 szklanka śmietanki słodkiej 18 %
                  1 szklanka wody
                  garść usiekanej świeżej bazylii
                  1 kostka bulionu cielęcego Knorra
                  2 mini kostki Knorra –Bazylia
                  ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
                 ½ łyżeczki mielonej papryki
                 1 łyżeczka cukru trzcinowego
                 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 %
                 5 dag tartego parmezanu

Rozgrzać olej z masłem . Wsypać mąkę i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wodą i śmietanką . Wrzucić przecier pomidorowy , mini kostki Bazylia , pieprz , kostkę bulionową , paprykę , cukier . Gotować ok. 3 minut. Wsypać parmezan . Ogrzewać mieszając aż ser się rozpuści . W ostatnim momencie dodać usiekaną bazylię .Zagotować 

Czarna rzepa karmelizowana


Czarna rzepa -kiedyś bardzo popularna , potem pozostała w użytku w zasadzie tylko w medycynie naturalnej , produkcji kosmetyków i żywieniu eko . A szkoda bo jest bardzo smaczna .Czasem udaje mi się kupić . W ramach odgrzebywania starych przepisów postanowiłam pokazać , że czarna rzodkiew to nie tylko ostra surówka z utartej ( z jabłkiem ) ale też wiele innych ciekawych potraw .Dziś przedwojenne chipsy z rzepy .Prababcia robiła je gdy ktoś w domu był podziębiony .

 Czas : 30 minut
Składniki:
1 czarna rzepa
masło ( najlepiej klarowane)
szczypta soli
2 łyżeczki miodu

Rzepę umyć . Obrać ze skórki . 


Ponownie umyć . Pokroić w bardzo cienkie plasterki ( jak na chipsy ) . Rozłożyć i lekko posolić .


Na patelni rozgrzać masło . Układać plasterki rzepy i smażyć partiami  przewracając ( ja robię to za pomocą 2 widelców ). 


Gdy zaczną lekko brązowieć dołożyć na patelnię 1/2 łyżeczki miodu i doprowadzić do rozpuszczenia  

Mieszając pokryć nim plasterki rzepy. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .
Zmienić masło na patelni i powtórzyć czynności .Z 1 rzepy wychodzą 4 takie porcje .
Można podjadać jako przekąskę , albo podawać do gotowanych mięs ( sztukamięs ).

poniedziałek, 19 marca 2012

Makrela wędzona z musztardą


Taka doprawiona makrela wędzona , prawie sałatka. Doskonałe z ciemnym pieczywem.


Czas : 10 minut

Składniki :
1 wędzona makrela
1 cebula
½ marynowanej papryki
Pieprz czarny mielony
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu Worcester
¼ szklanki oleju

Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości, rozdrobnić. Cebulę i paprykę  drobno usiekać .Wymieszać olej , musztardę , sos Worcester, pieprz mielony . Połączyć wszystkie składniki ( rybę, paprykę , cebulę i sos )- wymieszać. 

Oliwa aromatyzowana trawą cytrynową


Prosty sposób na domową oliwę aromatyzowaną .


Czas : 5 minut +2 tygodnie

Składniki :

1 łyżeczka suszu trawy cytrynowej
kawałek skórki cytrynowej
1 szklanka oliwy extra vergine
szczypta pieprzu cytrynowego

Do buteleczki ( słoiczka ) wsypać trawę cytrynową i pieprz - dołożyć kawałek skórki cytrynowej (  z dobrze umytej i sparzonej cytryny - ja wycinam to białe pod skórką ) .Zalać oliwą . Zamknąć słoiczek i zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu .Po 12 godzinach wyjąć skórkę . Po 2 tygodniach oliwę  przecedzić .
Używać do  doprawiania sałat i surówek .

Pomidorowa na duszonych warzywach


W zasadzie inspiracją do takiej pomidorowej była ryba po grecku . Tak lubię sos warzywno-pomidorowy z tej potrawy , że mogę pozostawić rybę a wyjadać sos .Przez pewien czas zmuszona byłam robić rybę po grecku w wersji dietetycznej tzn. ryba gotowana i warzywa do sosu też gotowane . Pomyślałam sobie , ze to prawie pomidorowa . A co by było gdyby zrobić postną wersje pomidorówki używając jako bazy duszonych na oleju warzyw ? A no smakowicie by było .
A , ze wzięłam się za zupkę dziś - po prostu dostałam od kuzynki Haneczki piękne miseczki w prezencie ( rymło mi się ). Miseczki , aż prosiły by podać w nich pomidorówkę . Dzięki Haniu !



Barszcz czerwony z fasolą


Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych . Ten gotowany w moim domu z fasolą jest podobny do małopolskiego , z tym ,że ja nie dodaje kapusty i warzywa prócz marchewki wyjmuje z wywaru .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

Ćwiartka kurczaka ( lub porcja na zupę z indyka ok. 0,5 kg )
1 kg buraków ( ja preferuję takie podłużne )
4 ziemniaki ( średniej wielkości )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 puszka fasoli w ziarnach  białej
1 puszka fasoli w ziarnach czerwonej
garść grzybów suszonych
1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
1 kostka bulionu wołowego ( Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
pieprz mielony
maggi w płynie
1,5 litra wody
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Grzyby namoczyć w szklance wody .Mięso, oczyszczone warzywa ( seler , pietruszkę , por ), ziele angielskie , liście laurowe , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , pokrojone w plasterki marchewki , kostki bulionowe , czosnek, odcedzoną białą fasolę ,  odcedzoną i wypłukaną czerwoną  fasolą  włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego buraka  pokroić w słupki , resztę buraków przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso , seler , pietruszkę, por , buraki w kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz  mielonym pieprzem , maggi, włożyć obrane ze skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną  lub doprawić sokiem z cytryny .

niedziela, 18 marca 2012

Zielone szaszłyczki naleśnikowe


Jabłkowe naleśniki z owocami – mogą być deserem , albo delikatnym daniem obiadowym .

Czas :30 minut


Składniki :

2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kisielu  jabłkowego ( taki na ½ litra wody )
1 łyżeczka barwnika spożywczego zielonego (  Super Cook-Green )
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 puszka ,, Koktajlu z owoców tropikalnych „( banan, papaja,, ananas ,guava )
10 kulek winogron
1 tabliczka mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka
bita śmietana ( może być w sprayu )


Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia , kisielu ( sypki ), barwnika , 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać  chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ).
Naleśniki przekrawać na pół .Każdą połówkę zwijać  tak by powstawał zgrabny rulonik . Ruloniki nadziewać po 6 sztuk na patyczki do szaszłyków .
Podawać obok wymieszanych ( odsączonych z syropu ) owoców + przekrojone na połówki winogrona .Obok  podać bita śmietanę i roztopioną czekoladę do polewania ( roztopić z kilkoma łyżkami mleka by była płynna )

Owsianka na deser - a czemu nie


Płatki śniadaniowe NesVita inspirują mnie na różne sposoby .


Czas : 10 minut

Składniki :

1 porcja ,, Płatki owsiane z mlekiem i malinami " ( NesVita )
100 mll wrzącej wody ( w przepisie jest 140 mll ,ale ja potrzebowałam bardzo gęstą owsiankę )
2 serki homogenizowane - naturalne
20 dag malin

Zagotować wodę w garnuszku. Wsypać płatki owsiane i gotować 3 minuty mieszając ( w oryginale nie wymagają gotowania ale ja chciałam mieć bardzo gęste ). Przełożyć do miseczki i zostawić do ostygnięcia . Wymieszać z serkami. Dodać połowę malin i delikatnie połączyć z owsianką .Przełożyć w pucharki. Udekorować pozostałymi malinami.


Owsianka jest wystarczająco słodka , a w połączeniu z serkiem i malinami daje lekki - owocowy deser ze zdrowymi płatkami owsianymi. 


Farfalle na bulionie z ziołami


Pyszny , aromatyczny makaron . Doskonały dodatek do II dań.


Czas : 30 minut
Składniki :
15 dag suchego makaronu Farfalle
2 kostki bulionu warzywnego Knorra ( lub drobiowego )
1 łyżka masła
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki pokrojonych listków bazylii

Zagotować 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi . Wrzucić makaron i ugotować al dente . Odcedzić . Wrzucić z powrotem do garnka .Dodać masło i wsypać zieleninę . Zamieszać , przykryć i zostawić pod przykryciem na 5 minut .