O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 31 lipca 2012

Sardynki odsłona IV


Tym razem wersja z dipem serowym ( miałam akurat otwarty kupny - ale można zrobić na szybko mieszając ser topiony z majonezem )

Czas : 10 minut
Składniki :
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
1 mała cebulka pokrojona w drobna kosteczkę
1/4 szklanki drobno pokrojonej papryki czerwonej
1/4 szklanki drobno pokrojonej papryki żółtej
2 łyżki natki pietruszki- pokrojonej
1 łyżeczka sosu Sambal oelek
1 łyżka ketchupu pikantnego
2 łyżki dipu serowego ( można zrobić ucierając 3 łyżeczki serka topionego kremowego utarte z 3 łyżeczkami majonezu )
3 łyżki oleju
Wymieszać olej z dipem , Sambal oelek , ketchupem , paprykami , cebulką i sosem pomidorowym od sardynek .Ułożyć sardynki na sosie i posypać natką pietruszki .

Szare kluski wg Buni wersja 3



Uwielbiam te kluski  jeść ale przez wiele lat nie znosiłam robić bo na całą rodzinę trzeba było trzeć olbrzymie ilości ziemniaków. Teraz mogę robić 3 razy dziennie . Bo po pierwsze na 2 osoby utrzeć ziemniaków to pestka. A po drugie jak się to robi w Rozdrabniaczu lub Malakserze to już normalny ,,odlot"  

Krem z kalafiora z grzankami



 Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami



Czas : 30 minut

Składniki :

1/2  kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1/2 pęczka  usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki
1 kostka bulionu warzywnego
6 kromek chleba tostowego
olej

Kalafior zalać  wodą z dodatkiem kostki bulionowej  i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .

Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .


poniedziałek, 30 lipca 2012

Ziemniaczano-kurkowa z pulpecikami


Oszczędnie z kurkami proszę . U mnie grzyby w tym i kurki pojawiają się tylko wtedy gdy je kupię . A od tego kieszeń boli :) .Nic więc dziwnego , że oszczędzam je jak mogę . Kurki z reguły obsmażam na maśle i w tej formie mrożę w małych porcjach ( po 1 i po 1/2 szklanki usmażonych ).Potem używam ich do potraw dodając do sosów , zup , dusząc z mięsem .A jak smakuje jajecznica z kurkami w zimie ,albo ciasto francuskie ( paszteciki) na Sylwestra ).
Grzechem by było jednak nie ugotować w sezonie kurkowym choć jednej zupy z nimi .



Kotlety schabowe lekko duszone


Jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co dom to lekkie niuanse w robieniu. Skład panierki niby prosty. Ciekawe czemu w każdym domu smakują inaczej . raz są to zwykłe schabowe – raz poezja.


Czas : 1 godzina

Składniki :

10 kotletów schabowych ( z kością lub bez jakie kto lubi )
3 jajka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz mielony
½ kostki smalcu ( 10 dag )
¼ kostki masła ( 5 dag )
maggi w płynie do smaku

Kotlety rozklepać ( bez przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w mące, jajku, bułce tartej , jaku i znów bułce tartej  . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , dodać pokrojone w plasterki masło . Na patelnię po smażeniu kotletów wlać wodę i podgrzewać 5 minut. Zalać płynem ułożone w rondlu kotlety. Dusić pod przykryciem 15 minut. 

Por na morelowo


Ostry smak pora przełamany konfiturą morelową .


Czas : 10 minut
Składniki :
1/2 szklanki pokrojonego w cienkie pół plasterki pora
1 utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchew
1 utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłko
1 łyzeczka konfitury morelowej
2 łyzki oleju ( użyłam z pestek winogron )
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
 sól

Wymieszać por , marchew i jabłko. Zrobić dresing z konfitury i oleju. Polać surówkę i wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą .
Doskonale pasuje do ryb i dań z grilla .

Puree ziemniaczano – marchewkowe wg Babcigramolki


 Dodatek do II dań

 Czas : 30 minut

Składniki :4-5 średnich ziemniaków
                   1 duża marchewka
                   1 łyżka masła
                   2 łyżki słodkiej śmietany
                   Sól

Ziemniaki i marchewkę obrać . Ziemniaki pokroić na ćwiartki , a marchewkę na kawałki . Ugotować osobno do miękkości  w osolonej wodzie . Odcedzić  . Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na puree ziemniaki na gładko a marchew mniej dokładnie  .Połączyć – wymieszać . Dodać masło i śmietankę . Wymieszać .

niedziela, 29 lipca 2012

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem w śmietance


Wątróbki drobiowe robię w zasadzie na dwa sposoby ( nie licząc modyfikacji w każdym z tych sposobów )- na chrupko i duszona w śmietance . Taka w śmietance łączy mi się smakowo z pieczarkami .A dodatkowo sos nabiera aromatu jak dodamy do niego koper .


Czas : 30 minut

Składniki :

0,5 kg wątróbki drobiowej
3 duże cebule
30 dag  pieczarek ( małych)
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
papryka mielona
gałązka maggi ( mała) lub maggi w płynie
kawałek gałązki świeżego rozmarynu
mąka do oprószenia
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1/2 szklanki pokrojonego kopru

Oczyścić wątróbki. Dobrze osuszyć ( ja układam na papierowych ręcznikach kuchennych i wymieniam je kilka razy ).


Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić i wykręcić im ogonki.  Posolić i posypać pieprzem wątróbki -obtoczyć w mące . Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i smażyć cebulę aż cebula się zeszkli .Dołożyć pieczarki ( kapelusze i ogonki) - usmażyć na rumiano. 


Przełożyć do garnka z grubym dnem.  Na patelni ponownie rozgrzać olej i smażyć na złoto wątróbki.


Przełożyć do garnka. Dodać masło, koper , śmietankę , liście maggi i rozmaryn. Dusić na małym gazie 10 minut. 


Usunąć liście maggi i rozmaryn. Doprawić solą , pieprzem , papryką (  i maggi w płynie  jeśli nie dodawaliśmy listków). 

Sałata z ogórkiem i śmietaną


Takie połączenie mizerii i sałaty ze śmietaną . Zawsze jakaś odmiana. Moja rodzinka nie przepada za samą sałatą dlatego dodaję do niej różne warzywa i ,, przemycam „ w tej formie.


Czas :10 minut

Składniki :1/2 główki sałaty
                   ½ długiego ogórka
                  1 łyżka usiekanego koperku
                  1 łyżka usiekanej natki pietruszki
                  4 łyżki gęstej śmietany
                  sól
                  cukier
                  sok z cytryny
                  pieprz mielony

Sałatę podzielić na liście, umyć ,  odsączyć z wody , porozrywać na kawałki . Ogórek obrać , pokroić na plasterki ( lub pół plasterki ). Śmietanę doprawić solą , pieprzem , cukrem i sokiem z cytryny do smaku . Polać sałatę wymieszaną z ogórkiem . Zamieszać . 

Ryż z kurkumą



Dodatek do II dań . Dekoracyjny. Smaczny.


Czas 30 minut

Składniki :20 dag ryżu
                   1 łyżka masła
                   2 łyżki oliwy ( słonecznikowa )
                   1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                   ½ łyżeczki kurkumy
                   3 szklanki wody

W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty. Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Doprowadzić do wrzenia . wsypać kurkumę . Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .Zestawić z gazu . Zawinąć w kocyk i zostawić pod przykryciem ma minimum 10 minut by ryż ,, doszedł „. 

Kapuśniak z młodej kapusty


Najsmaczniejszy z kapuśniaczków .


sobota, 28 lipca 2012

Krokiety z mięsem Buni


Propozycja na wykorzystanie mięsa z zupy .



Czas ; 40 minut

Składniki :

6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¾ szklanki mleka
 szczypta soli
 10 łyżek zmielonego gotowanego mięsa
1 cebula
sól
 pieprz  mielony
majeranek
bułka tarta
 skórka wędzonej słoninki
olej
            

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników .
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na łyżce oleju . Dodać do mięsa , wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
 Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.

Malinowa rozkosz


Pyszny malinowy budyń z owocami i polewą .

Czas : 10 minut
Składniki :

1 budyń malinowy ( taki na 3/4 litra mleka )
3/4 litra mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
10 dag malin
polewa do deserów malinowa
Rozrobić budyń w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Wlać rozrobiony budyń .Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyc do 4 przelanych zimną woda czarek. Obłożyć malinami. Polać delikatnie polewą malinową do deserów.
Podawać na zimno lub ciepło 

Młoda kapusta kiszona zasmażana z koperkiem, kminkiem i wędzonką


Odmiana kapusty kiszonej obgotowanej. Szczególnie smaczna jest robiona tak młoda kapusta .


Czas : 30 minut

Składniki :50 dag kiszonej kapusty
                  2 łyżki masła
                  1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
                  2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka mielonego kminku
                  Cukier
Sok z cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
10 dag wędzonki szwarcwaldzkiej
sól
                  pieprz mielony

Kapustę wypłukać jeśli zachodzi taka potrzeba  , by nie była za kwaśna . Zalać wodą tak by zakryła kapustę . Dodać kostkę bulionową i gotować 30 minut . Odcedzić . Włożyć masło , koperek, kminek . Wędzonkę drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dołożyć do kapusty. Posypać mąką , dokładnie wymieszać .   Dusić 10 minut . Doprawić do smaku cukrem i pieprzem, solą i sokiem z cytryny  .

,,Pingwin w lodówce " wersja na lato


Już to wyjaśniałam .Nazwa przepisu to taki żart syna .Na półce w lodówce stoją sobie dwa pingwiny –mały i duży . Syna twierdzi ,że jak już nie ma nic w lodówce to choć pingwin po niej lata ( a żeby mu nie było smutno to są dwa ). Wszelkie dania komponowane z tego co jest w zapasie ( tzw ,, sprzątanie „ ) są daniami wg Pingwina .A , ze latem w lodówce końcówek różnych warzyw jest zawsze bez liku to raz na jakiś czas lądują wszystkie w garnku jako zupa , dodatek do gulaszu , bukiet jarzyn itp.
I wcale nie trzeba sie trzymać ściśle przepisu - jak czegoś zabraknie to nie szkodzi - zawsze możemy dołożyć coś innego.




piątek, 27 lipca 2012

Pineapple fish


Czyli po prostu Ananasowa ryba . Zafascynował mnie pomysł wykorzystywania ananasa we wszelkiego rodzaju salsach. Przy okazji eksperymentów z kuchnia portugalską natknęłam się na kilka nietypowych jego użyć. A potem w anglojęzycznej kuchni karaibskiej zobaczyłam, że jest zestawiany z rybą . Spróbowałam odtworzyć taką wyspiarską marynatę ananasowo- pikantną . Mają rację ci co to wymyślili. Nawet spolszczona wersja jest pyszna .Ciekawe jak by smakowała upieczona w liściach bambusa czy chlebowca ?


Czas : 1 godzina

Składniki:

1 duży filet Pangi ( innej białej ryby bez skóry i ości )
1/3 szklanki syropu z ananasa
1/2 szklanki pokrojonego bardzo drobno ananasa z syropu
3 plastry ananasa z syropu w całości
olej z pestek winogron
1/2 pomidora
2 małe papryczki chili w oleju
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu marynowanego
szczypta soli morskiej
1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
3  płaskie łyżeczki brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
mąka
natka pietruszki

Rybę dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z syropem ananasowym , sokiem z cytryny , imbirem, cukrem, szczyptą soli, mielonym pieprzem , mieloną papryką . Papryczki chili pokroić bardzo drobno usuwając wcześniej pestki. Z pomidora usunąć miąższ . Pokroić pomidora w drobną kostkę . Dodać do marynaty pokrojonego ananasa , pomidora, marynowany pieprz czerwony i chili. Wymieszać.


Filet ryby podzielić na porcje - ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą . Zostawić na minimum 30 minut.


Wyjąć rybę z marynaty .Dobrze osuszyć .Lekko osolić - oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na gorącym oleju .


W czasie kiedy ryba się smaży marynatę wlewamy do garnuszka- wkładamy plastry ananasa i pilnując by sie nie przypaliło i przewracając ananasa  gotujemy aż się zgotuje do gęstości salsy .


Rybę podawać obkładając ananasowo-pomidorową salsą z plastrem ananasa  posypując natką pietruszki.

czwartek, 26 lipca 2012

Sznycle z duszonymi kurkami

Sezon na kurki w pełni . Pachną kuszą - złocą się ze wszystkich stron . Zaczynam obsmażanie do zamrożenia ( duszę oczyszczone na maśle i takie mrożę , a potem używaj w miarę potrzeby ). Oczywiście jak już je mam w domu nie ma mowy żebym nie zrobiła na obiad . A , ze jeszcze są potwornie drogie to jak na razie są tylko dodatkiem do głównego dania.



środa, 25 lipca 2012

Nożyki do carvingu

Mam kilka - służą mi do ozdobnego wycinania warzyw . Kwiatków z marchewki, pomidorów , ogórków czy rzodkiewki w rozetki 


Pojemniczek z cebuli na musztardę


Pomysł na dekoracyjny sposób podania musztardy do kiełbasy na gorąco, parówek lub golonki.



Czas : 5 minut

Składniki : cebula
                   4 łyżeczki musztardy
                    Skórka z ogórka

Narzędzia : nożyk do carvingu ( lub końcówka od obieraczki do warzyw )



Cebulę obrać i nożykiem naciąć wokół w połowie. Rozłożyć . Wyjąć środki pozostawiając najwyżej dwie zewnętrzne warstwy . W każdą połówkę nałożyć po 2 łyżeczki musztardy.

Budyń z Amaretto


Domowy budyń o migdałowym smaczku.



Czas : 30 minut

Składniki :

3/4  litra mleka 3,2 %
2 łyżki masła
Syrop  Amaretto
1/4 szklanki wody
2 żółtka
5  łyżek mąki ziemniaczanej ( z lekką ,, górką ")
świeże maliny do posypania

Zagotować wodę z masłem i 5 łyżek syropu Amaretto . Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 4 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać malinami , polać delikatnie syropem Amaretto.

Kotleciki z zielonym akcentem


Kto nie zastanawia się co by tu zrobić z mięsem z rosołu ? To znaczy z tym mniej atrakcyjnym bo białe mięso z drobiu lub chude ładne mięso wołowe to wiadomo- sztukamięs , potrawka itp. Ale przecież jest jeszcze drobne mięso obrane od kości ( chrząstki , skórki i przerosty odrzucam ) . Przeznaczam je na zmielenie a potem : pierogi, krokiety, zapiekanki. Dziś zachciało mi się czegoś smażonego - wyszły zupełnie fajne kotleciki z wszystkim zielonym co było w domu.


Czas : 20 minut

Składniki:

20 dag gotowanego chudego mięsa z rosołu ( pół na pół wołowina i drób )
2 małe cebule
1 mały twardy ogórek kiszony
1 jajko
mąka
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
przyprawa zielona czubrica
olej z pestek winogron

Mięso zmielić . Cebulę obrać i drobno pokroić . Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Dołożyć do mięsa. Usiekać  natkę pietruszki i wsypać do mięsa . Ogórek kiszony pokroić w paski ,a potem w drobną kostkę .Odcisnąć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić przyprawami ( sól, pieprz , czubrica ).


Na patelni rozgrzać olej .Uformować małe kotleciki ( mnie wyszło 6 sztuk ) i obtoczyć w mące


 - wkładać na patelnię i smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony - przewracając ostrożnie bo są bardzo delikatne .


Podawać albo jako danie obiadowe z ziemniakami puree i surówką , albo jako zimna lub ciepła przekąska z dipami.


Rosół po czesku


Przepis z zapisków mojej Babci. Zapisała go w 1938 roku. I tak to zaczęto u mnie w domu jeść rosół z ziemniakami.

Przyprawy Marsyl


Jakiś czas temu testowałam przyprawę do ogórków konserwowych firmy Marsyl .Zdałam relację na blogu (Ogórki konserwowe - test przyprawy )   . Ogóreczki podjadane prawie się już kończą ( bo dobre ) .Trzeba by zrobić następne najlepiej w większej ilości .
Potem był mały konkursik na stronie Marsyl na Facebooku .




A dziś przyszła pachnąca paczuszka . Sprawia mi olbrzymią przyjemność obwąchiwanie poszczególnych przypraw. Przez opakowanie czuć , że są świeże nie jakieś tam zleżałe jak ze sklepu  


W zestawie były:

-majeranek otarty
-koperek suszony
-oregano
-zioła prowansalskie
-liście laurowe
-pieprz ziołowy
-pieprz czarny ziarnisty
-pieprz czarny mielony
-czosnek granulowany
-papryka mielona ostra
-papryka mielona słodka
-curry
-przyprawa do bigosu
-przyprawa do flaków

A dodatkowo drewniana łopatka do nabierania przypraw.

I muszę powiedzieć jedno- dostaję czasem majeranek z działki od znajomych .Pachnie on cudownie . Otworzyłam opakowanie majeranku które dostałam - i co ? Pachnie jak świeżo otarty . Czyli jak się chce i trzyma markę to można .

Dziękuję  firmie- zapas przypraw uzupełniony na jakiś czas .

wtorek, 24 lipca 2012

Papryki pomidorowe faszerowane kurkami


Inna wersja faszerowanej papryki .Grzechem by było nie wykorzystać sezonu na kurki .,,Wtykam" je wszędzie i w zupy i w sosy. Jajecznice , farsze itd. A , że warzywa faszerowane to dania akurat na lato to faszeruję .Przepis i zdjęcie z archiwum bo nie chciało mi się pstrykać od nowa .Polecam wszystkim . My jadłyśmy bez ziemniaków i pieczywa - ryż w farszu zupełnie nam wystarczył.


Czas : 1 godzina

Składniki :
6 papryk pomidorowych ( oczywiście inne czerwone papryki też mogą być )
2 duże pomidory
2 cebule
2 łyżki suszonych pomidorów
15 dag mięsa mielonego
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki usiekanego koperku
10 dag kurek
½ woreczka ugotowanego ryżu ( 5 dag suchego)
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
papryka mielona ostra
pieprz mielony
sól
mąka do zagęszczenia sosu

Papryki wydrążyć ścinając wierzch i usuwając gniazda nasienne. Ścięte kawałki papryki drobno pokroić . Pokroić drobno pomidory i 1 cebulę . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim usiekane kawałki papryk , pomidory, 1 cebulę , suszone pomidory. Po 10 minutach podlać 1 szklanką wody i dalej dusić 20 minut na małym gazie. Ugotować ryż . Na maśle podsmażyć rozdrobnione kurki. Drugą cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , kurki, cebulę , koperek. Doprawić solą i pieprzem . Nadziać papryki. Ułożyć je w szerokim , płaskim garnku tak by wypełniały całe dno. Zalać wodą do wysokości ¾ papryki. Dodać kostkę bulionową . Dusić przez 45 minut. Do sosu wlać 1 szklankę wywaru z duszenia papryk. Przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką . Doprawić pieprzem i mieloną papryką .Gorące papryki wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Sos podawać osobno.

Wracam do kostki bulionowej Knorra  bo ciągle ktoś mnie radośnie informuje , że to sztuczne , że glutaminian sodu itd. . Kochani- używam bo lubię - zwyczajnie lubię . Wiele jest rzeczy których można by nie używać a używamy . Jeśli komuś tak bardzo przeszkadzają niech je po prostu  pominie .Ja mam problem z suszonymi i solonymi warzywami i żadne zamienniki z  przypraw robionych z suszonych czy solonych w domu warzyw mnie nie zadowolą bo mi nie smakują .Takie dziwadło ze mnie i już .

poniedziałek, 23 lipca 2012

Rosół z makaronem

Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia.
Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa.


Kawa piernikowa



Kawa o posmaku korzennego piernika i czekolady .Doskonała na pochmurne poranki. Poprawia humor , dodaje energii . Nawet to , że jest się o rok starszym przestaje być takie stresujące .
Witam wszystkich o poranku - zapraszam na kawę , a potem do roboty moi mili w końcu mamy poniedziałek .


Czas : 10 minut

Składniki :

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czekolady rozpuszczalnej
2 łyżeczki zmielonego piernika
½ łyżeczki miodu
½ filiżanki wrzącej wody
½ łyżeczki mleka

Zagotować mleko z miodem i zmielonym piernikiem .Kawę zalać wrzącym płynem .Dolać mleko. Przecedzić kawę  przez filtr ( lub małe , gęste sitko) by usunąć osad z piernika . Przelać do filiżanki.

niedziela, 22 lipca 2012

Granita leśnego skrzacika


Zimne- aromatyczne - pachnące - prosto spod leśnego krzaczka - no prawie spod krzaczka ...


Czas : 10 minut

Składniki :

1/2 szklanki jagód zamrożonych + łyżka świeżych
1/2 szklanki malin zamrożonych + łyżka świeżych
3 łyżki cukru
4 kostki lodu
3 łyżki śmietanki 18 % słodkiej

W malakserze przystosowanym do rozdrabniania lodu rozbić na lodową kaszę kostki lodu. Dołożyć jagody , maliny i cukier - miksować dalej .Ja nie rozbijam na miazgę tylko zostawiam taką ,, kaszę " - bardziej mi smakuje . Po zmiksowaniu na pożądaną gładkość dodać śmietankę a zrobi się takie lekko kremowe.
Układać w pucharkach, posypać owocami.
Jak ktoś woli bardziej kremowe to może zamiast kostek lodu użyć zmrożonej śmietanki- będzie bardziej przypominać lody . 

Raz do roku przychodzi taki czas ....


Przychodzi taki dzień w roku , że robię się sentymentalna .Nie żebym zaraz liczyła ilość tych upływających wiosenek , ale jakoś tak dziwnie się robi jak patrzę w kalendarz i liczę ilość wnuków .Co raz ich więcej , co raz starsi się robią . Coś dziwnego porobiło się z czasem .
Zamiast życzeń puszczam sobie piosenkę Bułata Okudżawy ,,Modlitwa" i powtarzam sobie ,,... święty spokój daj Boże ..." - o resztę zadbam sama .


A, że ma to być w końcu mój dzień - to na śniadanie zjadłam lody czekoladowe z czekoladą , malinami i polewą czekoladową ( a co mi tam ).
Potem rozpakowałam prezent , który sama sobie wybrałam )


Piekarnik jest odpowiedzią na moje lenistwo. Uwielbiam zapiekanki. Duży piekarnik pod kuchenką jest za duży by robić w nim 1 bułkę ( mam w nim magazyn wszystkich swoich patelni , które trzeba wyciągać jak mam coś piec ) .Tak więc - urodzinowy prezencik został uroczyście wciśnięty w kąt blatu kuchennego i będzie nam dostarczał smakowitych zapiekanek. 


Na obiad będzie dobry rosół drobiowo- wołowy z makaronem  - sznycle z duszonymi kurkami i kawa z lodami .
Ale przepisów i zdjęć  dziś nie będzie - baluję - to znaczy nic nie robię , odbieram Skeypa i telefon i odpoczywam.
Pa do jutra!

sobota, 21 lipca 2012

Niby giuwecz wersja 4



Co jakiś czas nachodzi mnie na taki garnek pełen warzyw .Nie ma mowy by trzymać się ściśle przepisu bo nie o to chodzi . Tu różnorodność decyduje o smaku . Giuwecz to taka bułgarska duszonka jednogarnkowa , której odmian nie sposób wymienić. Jest giuwecz  tracki  , guszański, dobrudżański .Jest też domowy czyli Buniowy . 


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 kiełbasa śląska
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 mała cukinia
1 duża marchewka
1/8 małej kapusty pekińskiej ( część od głąba )
2 pomidory
1 średni ogórek gruntowy
garstka fasolki szparagowej żółtej
2 duże  cebule
1/2  pory
4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
szczypta cukru do smaku
pieprz mielony do smaku
papryka mielona do smaku
2 łyżeczki kminku
koncentrat pomidorowy do smaku
ostra pasta paprykowa do smaku
czubrica ( czerwona i zielona ) do smaku
1 szklanka pokrojonych ziół ( koper, natka pietruszki, bazylia , tymianek, rozmaryn, )

Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w wąskie paseczki  . Posypać przyprawami ( papryka, sól, pieprz , czubrica, kminek ) . Wymieszać . Na patelni rozgrzać kilka łyżek  oleju i podsmażyć na nim na  rumiano mięso .Dosypać pokrojoną w ,,piórka" cebulę i doprowadzić by się zeszkliła.


Warzywa - umyć i pokroić :
-kapustę usiekać w paski ( nie za cienkie)
-ziemniaki w pół plasterki
-paprykę w paski
- pomidor w grubą kostkę
-ogórek w plasterki
-marchew w talarki
-por w pół plasterki
-fasolkę na 3 kawałki

Włożyć do dużego garnka wszystkie warzywa  . Dołożyć mięso z cebulą i pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.

Przesypywać ziołami . Zalać bulionem .Wlać pozostały olej . Dusić przykryte ok. 1,5 godziny na bardzo małym gazie . Płyn powinien się zgotować o połowę .Wymieszać.
Doprawić koncentratem ,pastą paprykową ,  przyprawami , szczyptą cukru .