O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 30 listopada 2012

Herbata anyżkowa


Polecam szczególnie gorąco wszystkim miłośnikom herbat aromatyzowanych korzeniami .Udało mi się kupić anyż gwiazdkowy- badian  i szybciutko użyłam go do aromatyzowania herbaty .


Czas : 15 minut

Składniki :

3 łyżeczki czarnej herbaty aromatyzowanej anyżkiem
¼ kwiatu anyżku gwiazdkowego – badianu
3 filiżanki wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia herbaty

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić  na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .

Przy okazji podaję jak aromatyzuję herbatę anyżkiem . W pudełeczku do herbaty mieszam 10 dag czarnej herbaty ( Lipton , Dilmah , Yunnan lub jaką kto lubi ) .Dokładam 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego i pozostawiam na jakiś tydzień. Po tym czasie herbata przechodzi zapachem anyżku . Jeśli chce się uzyskać dodatkowo smak anyżkowy trzeba dodać do parzenia herbaty kawałek kwiatu anyżku .

Cytrynowo - miodowa miruna


Wypróbowuję marynatę , którą robiłam już kiedyś do ryby której z reguły nie kupuję bo bardzo mi przeszkadza jej ostry ,, morski" zapach . Zdecydowanie wolę delikatniejsze ryby . Ale okazało się , że można to co mi przeszkadza zniwelować poprzez odpowiednie przygotowanie ryby przed smażeniem . Mało tego - ryba nabiera ciekawego smaku .


Czas : 1 godzina

Składniki:

1 średni filet z miruny ze skórą
1 cytryna
3 listki Kafiru
1/2 łyżeczki curry
szczypta mielonego pieprzu
szczypta mielonej papryki ( słodkiej )
1 pełna łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli morskiej
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
mąka do oprószenia


Zamrożony filet z miruny ( bo z reguły taki możemy kupić ) zostawić w lodówce by odtajał. Zlać wodę .Osuszyć.


Przygotować marynatę mieszając sok z cytryny , 1/2 szklanki oleju, sól, curry, miód, pokruszone listki Kafiru.


Zalać pokrojony na porcje filet ryby ułożony w pojemniku tak by była nią zalana ( przewrócić kilka razy w trakcie marynowania ).


Zostawić przykryte w marynacie na minimum 30 minut.
Wyjąć i dobrze osuszyć.


Posolić i posypać pieprzem, szczypta soli i mieloną papryką .
Oprószyć mąką .


Na patelni rozgrzać olej ( sporo - tak by ryba smażyła się trochę tak jak w głębokim tłuszczu)- dodając w ostatnim momencie masło. Usmażyć na rumiano z obu stron.


Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia.

czwartek, 29 listopada 2012

Makaron z białym serem


Prościutkie danie – ale za to jakie smaczne .


Czas : 30 minut

Składniki :1/3  paczki makaronu
                   2 łyżki oliwy
                   1 łyżka masła
                   Sól
pieprz mielony
                   ½ małej śmietany
                   1/2 kostki białego sera ( 10 dag )
                   10 dag  wędzonki

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy i solą . Wrzucić makaron i ugotować go al. dente  . Odcedzić . W czasie  gotowania makaronu pokroić wędzonkę w paseczki  , a potem w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć na rumiano wędzonkę . Dodać masło i rozpuścić je . Wyłożyć makaron na talerz , posypać pokruszonym serem i okrasić wędzonką z tłuszczem ( polać ). Osobno podać śmietanę , sól i pieprz .Każdy doprawi sobie wtedy danie indywidualnie.
Tym razem ugotowałam makaron Tagliatelle kolorowy – po prostu ładnie się komponuje kolorystycznie.    

środa, 28 listopada 2012

,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze


Bardzo prosta potrawa . W zasadzie jak ktoś potrafi zrobić kopytka to wszelkiego rodzaju knedle duże i małe też zrobi . A gotowanie w folii na parze to już ułatwienie nie do przecenienia . Po prostu łatwizna . A knedle jak zwykle pychotka .



wtorek, 27 listopada 2012

Ogórkowa na rosole wołowym



Dobry mocny rosół wołowy a na nim ugotowana ogórkowa z kiszonych ogórków z ziemniakami . Zupa akurat na jesienną lub zimową pogodę . Syta .Można mięso na którym ją ugotowano dołożyć do zupy lub zrobić z niego drugie danie *,**



poniedziałek, 26 listopada 2012

Sałatka z makaronu Farfale z tuńczykiem


Prosta , smaczna sałatka dla miłośników tuńczyka i makaronu .Już prościej chyba nie można .


Czas : 45 minut

Składniki :

1 paczka makaronu Farfale
3 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
sól
pieprz mielony
½ szklanki oliwy

Ugotować al dente makaron. Odcedzić .Przestudzić .Dodać rozdrobnionego tuńczyka razem z olejem , pokrojone w kosteczkę  papryki . Dolać oliwę. Wymieszać .Doprawić solą i pieprzem .

niedziela, 25 listopada 2012

Szpinak na rumianym maśle z jajkiem w koszulce


Lubię szpinak .I to zarówno ten mielony ( nie przeszkadza mi , że wygląda jak glajzdyka ) jak i ten liściasty . Podoba mi sie jego angielska nazwa  Baby spinach - pewnie tłumaczy sie to jako młody szpinak , ale mnie się uczepiło skojarzenie dziecko szpinaku :) .A jak szpinak to jajko ( pewnie tu już uwarunkowanie z dzieciństwa się kłania ) . Aż się ,, ślinię " na jajko w koszulce z tym wyciekającym żółtkiem. W każdym razie mam szpinak, mam jajko - i nie odważyłam się ich użyć .


Czas : 30 minut

Składniki:

25 dag świeżego szpinaku
2 -4 ziemniaki
2 jajka
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki oleju z pestek winogron
1 ząbek roztartego czosnku ( lub czosnek granulowany lub sos czosnkowy w proszku )
2 woreczki foliowe

Obrać , umyć i nastawić do ugotowania  w osolonej wodzie ziemniaki .


Umyć i osuszyć szpinak- oderwać ogonki. 


Przygotować jajka do gotowania . Nastawić garnek z woda by się gotowała. Do każdego z woreczków wlać po 1/4 łyżeczki octu i oleju.

Pocierając woreczkiem natrzeć go od środka octem i olejem.


Umieścić woreczki w szklaneczkach i wbić do każdego jajko . Zawiązać woreczki.


Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzić je i ugnieść  z 2 łyżkami masła ( nie robić gładkiego puree a raczej po prostu rozgnieść ).


Na patelni rozgrzać masło ( pozostałe 2 łyżki ) i podgrzewać aż się zacznie rumienić . Wrzucić szpinak .Smażyć mieszając przez kilka minut ( nie ma być jędrny- raczej miękki ). Doprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.


Do garnka z gotującą się wodą włożyć woreczki z jajkami i gotować 3 minuty ( obracać delikatnie woreczki łyżką w wodzie by białko się równomiernie ścinało).


Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk  . Rozciąć woreczki i wyjąć jajka .


Układać na talerzu porcję ziemniaków , na nich porcję szpinaku , a na szpinaku jajko . Podając naciąć delikatnie białko tak by żółtko zaczęło wyciekać delikatnie wylewając się na ziemniaki i szpinak.

sobota, 24 listopada 2012

Kapusta z papryką i kiełbasą


Zupełnie nie wiem jak by można nazwać tą potrawę . Takie skrzyżowanie słodkiej kapusty duszonej z koncentratem z leczo z papryki i kiełbasy. Jak zwykle to sytuacja wpłynęła na eksperymentowanie . Po robieniu gołąbków zostało mi obgotowanej kapusty ( którą zamroziłam ) . Paprykę z reguły mam w domu , kiełbasę zamrożoną też .Stąd pomysł by to wszystko razem połączyć.



piątek, 23 listopada 2012

Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami

Odkurzam ,, stary "  przepis bo czas mnie dziś goni niemiłosiernie , stąd tylko jedno zdjęcie . Za to pstrąg pyszny - polecam.




Czas :1 godzina

Składniki :

4 filety z pstrąga
2 cytryny
2 jabłka
sól
pieprz mielony
1/4 kostki ( 5 dag ) masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki  pokrojonego koperku
12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .
Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach " , obrać i pokroić w grube plastry.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki - włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .
Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków  .Posypać koprem . Ułożyć  na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.  
Wstawić do piekarnika i nastawić go  rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

czwartek, 22 listopada 2012

Pierś z kurczaka z karmelizowanymi jabłkami


Lubię owocowe dodatki do drobiu - szczególnie w połączeniu z pikantnymi przyprawami .
Na dworze dziś szaro-buro i ponuro przyda się więc trochę aromatów  . Będzie pachniało w trakcie duszenia - będzie na talerzu . A i po zjedzeniu zostaje w domu aromat ziół miodu, pieczonego drobiu i jabłek .


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki miodu
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól morska grubo ziarnista
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
maggi w płynie
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 jabłka ( winne )
brązowy cukier trzcinowy 2-3 łyżki
2 goździki
szczypta cynamonu

Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, szczypty soli , papryki mielonej . 



Natrzeć mięso. Ułożyć piersi w pojemniku - obłożyć rozmarynem i zostawić w lodówce na 30 minut.


Rozgrzać patelnię do smażenia beztłuszczowego i opiec wyjęte z marynaty mięso ( na rumiano ).


Przełożyć piersi do rondelka .
Na patelnię dodać  resztkę marynaty . Podlać wodą ( ok. 3/4 szklanki ) i zagotować. 


Przelać do garnka z mięsem. Dorzucić rozmaryn wyjęty z marynaty i dusić 30 minut. 


Dołożyć masło. Doprawić sos do smaku maggi - usunąć rozmaryn.


Jabłka pokroić na ósemki ( po usunięciu gniazd nasiennych).


Na patelnię wsypać cukier trzcinowy- ułożyć na nim kawałki jabłek  i ogrzewać aż się zacznie  robić z niego karmel. 


Dodać goździki i 2-3 łyżki wody. Przewrócić jabłka na drugą stronę   . Posypać szczyptą cynamonu i pieprzem . Na jabłkach powinna się utworzyć karmelowa warstwa ( nie wolno im się rozpaść - trzeba pilnować ).


Podajemy mięso z piersi obłożone jabłkami z dodatkiem zielonej sałaty ( może być np.  roszponka z dodatkami ).

środa, 21 listopada 2012

,,Pióra,, ( Penne rigate ) z sosem serowo-szafranowym


Szybkie i bardzo proste danie z makaronu . Wystarczy zrobić sos i ugotować makaron .To trochę taki ukłon w stronę Mamy , która nie przepada za grubymi makaronami ugotowanymi al'dente - za to lubi pikantne sosy .Potrawa kaloryczna - ale przecież nie trzeba jej zjeść dużo i gotować często.


Czas: 30 minut

Składniki:

20 dag makaronu gruba rurka tzw. ,, pióra" inaczej penne rigate
1 mała słodka śmietanka 18% ( 200 ml -szklanka)
2 płaskie łyżki masła
15 dag ostrego sra Cheddar *
2 serki topione ,, trójkąciki" ( Gouda lub inny pikantny)
biały pieprz
szczypta szafranu ( 2-3 nitki )
natka pietruszki
sól

Nastawić wodę na makaron . Osolić ją i ugotować makaron - tym razem nie al'dente ,  a normalnie- na miękki makaron.
W czasie kiedy gotuje się woda na makaron , a potem makaron zrobić sos.
Podgrzewać śmietankę z masłem tak by się rozpuściło . 


Dorzucić 3/4 utartego sera żółtego Chedar


 i serki topione. 


Dodać szafran .Podgrzewać mieszając aż sery się rozpuszczą , a  sos zagęści **. Doprawić sos białym pieprzem , solą .
Odcedzić makaron. 


Włożyć ponownie do garnka w którym się gotował. Zalać sosem . Wymieszać . Pozostawić na kilka minut przykryte.
Podawać gorące posypując po wierzchu resztą utartego Chedara ( ser zaczyna się topić pod wpływem temperatury już na talerzu ) i natką pietruszki ( dla dekoracji użyłam pokrojonej drobno czerwonej papryki).


Wbrew wszelkim zaleceniom i klasyce potraw z makaronu to danie jest na końcu jak posklejana sosem ,, makaronowa klucha" - ale tak ma być - nie jemy tego usiłując oddzielić pojedyncze rurki tylko krojąc je widelcem pozlepiane jak lazanię.
* używam Chedara bo z dostępnych na rynku ostrych żółtych serów ten mi najbardziej odpowiada ale jak ktoś ma inny ulubiony to może go wybrać- byle ser był zdecydowanie pikantny.
** uwaga z temperatura ogrzewania żeby sos się nie zagotował bo potrafi sie zwarzyć .

Giuwecz wg Buni


Duszonka z papryki i młodych warzyw - najprostsza wersja giuweczu.

wtorek, 20 listopada 2012

Faszerowane roladki z kurczaka

Czyli ,, rozmnażanie " mięska za pomocą farszu.



Czekolada do picia z wiśniówką


Napój doskonały na zimowe dni- fantastycznie poprawia samopoczucie.


Czas : 5 minut

Składniki :

4 łyżeczki czekolady w proszku do picia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 mll wrzącej wody
50 mll mleka do kawy
50 mll nalewki wiśniowej
miód

Czekoladę zmieszać z kawą . Zaparzyć wrzątkiem . Dolać mleko i wiśniówkę .Dosłodzić miodem jeśli trzeba .

Gdzieś koło 11:00 - przegryzajka


Nie lubię II śniadań na słodko więc nie wchodzi w grę żadne ciasto, drożdżówka , jogurty z owocami cz inne takie . Z kolei przegryzki w stylu tapas nie wchodzą w grę bo obiad jadamy dość wcześnie .No i jest problem. Mam ochotę na gryza czegoś o tej porze . Najlepiej sprawdzają się sery , owoce z pikantnymi dodatkami . Takie małe co nie co.



,,Grzybnięta „ łopatka


Fascynuje mnie fascynacja Pyzy( znajomej ze strony kulinarnej ) grzybami , a już szczególnie podoba mi się słowo ,, grzybnięta ‘



niedziela, 18 listopada 2012

Bitki wołowe z włoską nutą


Zainspirował mnie włoski przepis na bitki --,, Braised beef with porcini mushrooms " . Niby podobny do naszych bitek ale jednak inny . Postanowiłam spróbować z lekką modyfikacją .

 


Czas : 2,5 godziny

 

Składniki:

 

50 dag wołowiny na bitki ( ja kupiłam piękne grube gulaszowe i z niego zrobiłam biteczki)

4 cebule

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego

10  dużych kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków ( lub kozaków )

1/4 szklanki czerwonego pół słodkiego wina ( w oryginale wytrawne ale ja nie toleruję wytrawnego wina w potrawach)

1 łyżka jagód jałowca

2 goździki

olej z pestek winogron

2 łyżki masła

pieprz mielony czarny

oregano suszone

szczypta soli

szczypta cukru

2 szklanki wody

 

Grzyby namoczyć zalewając wrzątkiem.



Przygotować wołowinę ( oczyścić z błonek )


 

Wołowinę pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien )



 i rozklepać na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa .



Posypać szczyptą pieprzu i polać olejem . Wetrzeć go w mięso. Ułożyć bitki jedną na drugiej i zostawić na 30 minut by mięso skruszało.

 


Rozgrzać olej z masłem i zrumienić na tłuszczu mięso. 


Grzyby pokroić .



Przełożyć do garnka razem z tłuszczem w którym się smażyły.

 Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Dodać do bitek.

Dorzucić przekrojone na połówki grzyby, jałowiec, goździki  i rozmaryn  . Wlać wodę z moczenia grzybów i 1,5 szklanki wody. Lekko posolić .



Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.

 

Dolać wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli.



 

Doprawić do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .