czwartek, 21 listopada 2013

Skrzydełkowy knedel


Często gotuję na skrzydełkach  wywar na  zupę. Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane.

To jest propozycja podobna. Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie się robić zupę).




Czas: 30 minut


Składniki:




3 łyżki usiekanej natki pietruszki

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

sól

pieprz mielony

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

2 łyżka masła
2 łyżeczki mąki

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

3/4 szklanki bulionu

1/2 jabłka

4 łyżeczki chrzanu tartego

szczypta cukru


Skrzydełka obrać z kości, chrząstek i grubszych skórek. Rozdrobnić.



Marchew pokroić w drobną kostkę.

Wymieszać mięso, jajko, marchewkę, natkę pietruszki . Dodać tartą bułkę by związała masę na knedel. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.



Rozłożyć płat cienkiej folii spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.
Uformować za pomocą unoszenia poszczególnych boków folii owalny kształt knedla.

Zawinąć szczelnie folią podwijając boki tak by się nie rozwinęły.
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć).


Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment by lekko ,,ochłonęło". Pokroić w plastry.



W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.



Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).

1 komentarz:

Żyć nie umierać pisze...

Wygląda pysznie, aż ślinka mi cieknie;)