środa, 11 grudnia 2013

Marchewkowe frytki


Chętnie robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II Dania.



Czas: 45 minut

Składniki:

4 średniej wielkości marchewki
szczypta  soli  do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony - szczypta do smaku
gałązka rozmarynu
1 łyżka oleju z pestek winogron

Obrać , umyć i osuszyć marchewki. Pokroić na słupki wielkości grubych frytek.



Zalać lekko osoloną wodą i zostawić na 15 minut.


Wyjąć- odsączyć i osuszyć.


Wsypać do pojemnika ActiFry i skropić olejem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Posypać szczyptą pieprzu.


Piec 25  minut .
Zastopować frytownicę i skropić frytki 2 łyżkami wody.
Włączyć i piec jeszcze 5 minut.
Usunąć rozmaryn. Lekko posolić .

Moim zdaniem doskonale pasują do obsmażanego kurczaka.
Można również  podać  jako przekąskę same z jakimś dipem.

* Skrapiam frytki odrobiną wody żeby były ,,puszyste" bo marchewkowe tak lepiej smakują w przeciwieństwie do ziemniaczanych.

2 komentarze:

Unknown pisze...

Bardzo smakowita ta marchewka.

Marta pisze...

Wygląda pysznie - niestety nie mam takiego urządzenia...