czwartek, 16 stycznia 2014

Drugie życie kapusty z grzybami


Wykorzystuję  gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę z różnych rodzajów mięsiwa).Bardziej pasowała by to tych potraw nazwa kapusta z... .


Czas: 1,5 godziny

Składniki:

1/2 litra ( ok. 2,5 szklanki) gotowej kapusty z grzybami ( mrożonej lub wekowanej)
1/8 średniej białej kapusty
2 kiełbasy śląskie
garść prażonej cebuli ( suszonej)
3 suszone śliwki
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
cukier do smaku
maggi w płynie do smaku
1/2 litra wody

Rozmrozić kapustę z grzybami.


Białą kapustę usiekać ( w paski nie za cienkie).


W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić posiekaną białą kapustę. Dusić mieszając aż zmięknie.
Zalać wodą i gotować przy lekko uchylonej pokrywce 45 minut.


Kiełbasę pokroić w pół plasterki.


Dołożyć kapustę z grzybami, śliwki, kiełbasę, prażoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić 30 minut przy lekko uchylonej pokrywce ( trzeba pilnować by nie przywarło do dna ).
Doprawić wstępnie do smaku, pieprzem, solą i cukrem. Wymieszać i zagotować.


Dusić jeszcze 15 minut- ostatecznie doprawić.

Brak komentarzy: