poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pulpety w sosie cytrynowym


Zawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami  (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami.
Podałam  przepis od początku tak jak by  pulpety były bazowymi dla wszystkich innych  z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli porcji dla 2 osób.



Czas:45 minut

Składniki:

Na pulpety:

30 dag łopatki wieprzowej bez kości
20 dag wołowiny bez kości ( użyłam gulaszowego)
1 jajko
1  bułka  średniej wielkości( ja daję świeżą)
3 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz mielony  do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
mąka do oprószenia

Na sos:

1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
sok z cytryny do smaku
skórka otarta  z 1/2  cytryny
szczypta kurkumy dla koloru
szczypta soli do smaku
szczypta cukru do smaku

Wywar warzywny  doprowadzić do wrzenia  w garnku pod przykryciem.
Zmielić mięso i wyrobić z 1 łyżką zimnej wody.


Namoczyć bułkę  w mleku- odcisnąć dobrze ( ja to robię na sitku ).


Roztrzepać jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną gdy jest wymieszane).


Masę  mięsną,  bułkę, bułkę tartą i jajko dokładnie wymieszać . Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.


Podzielić na 12  porcji. Uformować kulki i oprószyć mąką.


Gotować we wrzącym wywarze  20 minut.


Wyjmować łyżka cedzakową*


W garnuszku  rozgrzać  masło z olejem. Wsypać otartą skórkę z cytryny. Chwilę smażyć.


Dodać  mąkę i zrobić zasmażkę.


Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów  . 

Wlać  sok z cytryny,śmietankę, wsypać kurkumę. Doprawić do smaku solą i cukrem. 


Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.


Podawać w sosie dodatkiem ryżu i  jakąś jarzynką.

* Ja dzielę pulpety  na 3 porcje.
Dwie z porcją wywaru z gotowania po ostudzeniu zamrożę , a do trzeciej przygotowuję sos ( w tym przypadku cytrynowy).
Potem mam 2 gotowe obiady - na wywarze robię tylko sos , lub łączę pulpety z wywarem np. z fasolką tworząc jednogarnkowe danie , lub wkładam do zupy.

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Pomysłowa kombinacja :)