czwartek, 3 kwietnia 2014

Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane


Nowa wersja przepisu na ,, pufki ziemniaczane" czyli trochę inne grube frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił  mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem.



Czas : 1,5 godziny


Składniki:


4-5 ziemniaków

1 łyżka oleju z pestek słonecznika ( lub innego)

sól gruboziarnista

pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

1/3 szklanki wody

1/4 cytryny

2 gałązki świeżego rozmarynu


Obrane i umyte ziemniaki pokroić na ósemki  i zalać w garnku osoloną  wodą .Zostawić  na godzinę.



Odcedzić .

Wilgotne ziemniaki  włożyć do frytownicy ( ActiFry).
Skropić olejem i sokiem z połowy uszykowanej cytryny ( skórkę wrzucić obok ziemniaków). Włożyć razem z ziemniakami rozmaryn.
Posypać kolorowym pieprzem  i gruboziarnistą solą.



Piec przez 25 minut.


Otworzyć frytownicę i skropić ziemniaki wodą i sokiem z pozostałej cytryny ( skórki również dołożyć do ziemniaków) .

Włączyć urządzenie  jeszcze na 10 minut .



Ziemniaki staną się w środku miękkie , a na wierzchu chrupkie.

Posolić i posypać jeszcze pieprzem do smaku.

Podawać udekorowane świeżym rozmarynem.



* Można tak piec zrobić ziemniaki  w piekarniku . Upiec  normalnie w szkle żaroodpornym lub na blaszce jak frytki- potem skropić wodą, przykryć szczelnie folią aluminiową  i zapiekać  przez 2- 5 minut.

Brak komentarzy: