tag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post4440139565293172243..comments2023-07-01T16:58:48.228+02:00Comments on Buniabaje w kuchni: Kotlety schabowe lekko duszoneAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/06046221562094184055noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-47660983021261197712013-03-16T20:03:46.419+01:002013-03-16T20:03:46.419+01:00A MOŻE ZACZNIJCIE DROGIE PANIE SMAZYC NA MASLE KL...A MOŻE ZACZNIJCIE DROGIE PANIE SMAZYC NA MASLE KLAROWANYM .SCHAB USMAZONY NA TAKIM MASLE JEST SUPER.SPRÓBÓJCIE .POZDRAWIAM .-ROSAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-32079142480863917922012-08-04T15:08:53.308+02:002012-08-04T15:08:53.308+02:00Masz rację - ja też po prostu bronie swoich racji ...Masz rację - ja też po prostu bronie swoich racji . Zgadzam się, ze olej zdrowszy ale kotlet schabowy na oleju po prostu mniej mi smakuje . Jak pogrzebiesz w moich przepisach to zobaczysz , ze w większosci też smaże na oleju z tym , ze z pestek winogron ( rzepakowy na prawdę mi nie smakuje ) - a do smaku dodaję pod koniec odrobine masła . Ale te kotlety są specjalnie tak robione bo maja byc wyjątkowe smakowo.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06046221562094184055noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-68289083607173623542012-08-04T14:59:15.894+02:002012-08-04T14:59:15.894+02:00@Babciagramolka-Bunia przecież ja nie namawiam na ...@Babciagramolka-Bunia przecież ja nie namawiam na siłę :) Ot tylko wyraziłam własną opinię. Nie uważam, że w ten sposób oszukuję swoje kubki smakowe, ale za to na pewno chronię serce - wiele w mojej rodzinie przypadków miażdżycowych, więc chucham na zimne i zamieniam tłuszcze zwierzęce, roślinnymi i smażę schaoboszczaka na oleju rzepakowym :) Oczywiście masz prawo robić po swojemu, ale po to są komentarze, żeby komentować :)gruszkahttp://gruszkazfartuszka.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-68229596660132703692012-08-04T09:01:42.964+02:002012-08-04T09:01:42.964+02:00Ale kotlet schabowy na oleju nie smakuje jak kotle...Ale kotlet schabowy na oleju nie smakuje jak kotlet schabowy . To już lepiej z niego zrezygnować . Pewnie masz swoje racje upierajac sie przy smażeniu na oleju ( choć jak to sie ma do tego jak gotują uznani znawcy kulinarni - nie spotkałam szefa kuchni który by schaboszczaka na oleju robił ) . Trudno - nie robie ich co drugi dzień a raz na pół roku - i jak już robię to chcę mieć smaczne . Nie będę oszukiwać swoich kubków smakowych .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06046221562094184055noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-26951537312229207122012-08-04T08:28:00.544+02:002012-08-04T08:28:00.544+02:00Oczywiście, że tłuszcze są potrzebne, ale tłuszcz ...Oczywiście, że tłuszcze są potrzebne, ale tłuszcz tłuszczowi nie równy, dlatego proponuję użycie oleju zamiast masła i smalcu. Dobry rafinowany olej rzepakowy nie ma ani smaku ani zapachu :) A o cholesterol lepiej martwić się zanim zaczną się problemy - dla zdrowia :)gruszkahttp://gruszkazfartuszka.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-53404153103712116642012-08-01T19:46:50.619+02:002012-08-01T19:46:50.619+02:00A tak przy okazji - 1 łyzka masła waży 2,5 dag czy...A tak przy okazji - 1 łyzka masła waży 2,5 dag czyli jak na porcję ( 1 sztukę kotleta schabowego ) przypada 1,5 dag tłuszczu to ile to jest ? trochę wiecej niż pół łyżki - nie nazwała bym tego bombą cholesterolową .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06046221562094184055noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-57356366230042264442012-08-01T19:15:49.281+02:002012-08-01T19:15:49.281+02:00gruszka - 15 dag tłuszczu na chudy schab sztuk 10...gruszka - 15 dag tłuszczu na chudy schab sztuk 10 kotletów to wychodzi po 1,5 dag teoretycznie na kotlet czyli porcję .Czy Ty cały tłuszcz ze smażenia wylewasz na talerze podając posiłek ? Nie da się usmażyć dobry kotlet w panierce bez tłuszczu - to mit . Zobacz jak się robi np. sznycle po wiedeńsku w najlepszych restauracjach -pływają w tłuszczu - co nie znaczy że ten cały tłuszcz idzie potem na talerz . Tłuszcz też jest potrzebny ( np tylko w tłuszczach rozpuszczają się witaminy z grupy B ) . Oleju rzepakowego nie używam bo nie znoszę jego smaku i zapachu - jesli już to słonecznikowy albo z pestek winogron .O cholesterol jak na razie nioe muszę sie martwić więc robie tak jak nam smakuje . Jak bedzie potrzeba to zaczne gotowac na parze i umartwiac się . A na razie częstuję kotlecikami schabowymi które wszystkim smakują własnie przez użycie 2 rodzajów tłuszczu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06046221562094184055noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4096804774337973015.post-51155423140521595092012-08-01T15:47:13.980+02:002012-08-01T15:47:13.980+02:00Ojej, istna bomba cholesterolowa! Mięcho, smalec i...Ojej, istna bomba cholesterolowa! Mięcho, smalec i masło - trzy źródła tłuszczów zwierzęcych. O ile sama jestem daleka od zrezygnowania z mięsa, o tyle do smażenia wolę używać olej rzepakowy - dużo zdrowiej i lżej dla serca bo olej obniża poziom cholesterolu.gruszkahttp://gruszkazfartuszka.pl/noreply@blogger.com