Chłodnik
fuison- zrobiłam specjalnie na urodziny Mamy .Połączyłam smaki
z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1/2
litra kremowego jogurtu greckiego
1
kwaśna śmietana - duża 18 %
1
średni burak
1/4
pęczka szczypioru
1/3
pęczka rzodkiewki
1/3
pęczka koperku
1
średni ogórek świeży
1
średni ogórek kiszony
4
jajka
2
ząbki czosnku
sól
pieprz
mielony
1/2
szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki
1/2
szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie ( kupne - w słoiczku )
cawiart
z alg o smaku Wasabi
cawiart
z alg czerwony
5
pomidorów suszonych w oleju
3
łyżki oleju od suszonych pomidorów
szczypta
cukru
sok
z cytryny
Pokroić
szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a
obrane ogórki utrzeć na tarce na ,,
grubych oczkach " .Pomidory suszone pokroic w paseczki . Buraka utrzeć na tarce ( grube oczka ). , zalać 100
mll wody i ugotować - ostudzić. Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać
wszystkie składniki ( buraczek z wodą w
której sie gotował ). Doprawić do smaku solą , cukrem, pieprzem , sokiem z
cytryny i cukrem .Dodać Fetę .
Wstawić
na trochę do lodówki by się schłodził .
Podawać układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo
i mięso raków - posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz