środa, 3 sierpnia 2011

Chłodnik urodzinowy


Chłodnik fuison- zrobiłam specjalnie na  urodziny Mamy .Połączyłam smaki z chłodnika litewskiego, gazpacho z elementami kuchni japońskiej .




Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 litra kremowego jogurtu greckiego
1 kwaśna śmietana - duża 18 %
1 średni burak
1/4 pęczka szczypioru
1/3 pęczka rzodkiewki
1/3 pęczka koperku
1 średni ogórek świeży
1 średni ogórek kiszony
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
1/2 szklanki Fety pokrojonej w kostkę z solanki
1/2 szklanki gotowanego mięsa raków w zalewie ( kupne - w słoiczku )
cawiart z alg o smaku Wasabi
cawiart z alg czerwony
5 pomidorów suszonych w oleju
3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
szczypta cukru
sok z cytryny

Pokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane  ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach " .Pomidory suszone pokroic w paseczki . Buraka  utrzeć na tarce ( grube oczka ). , zalać 100 mll wody i ugotować - ostudzić.   Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać wszystkie składniki  ( buraczek z wodą w której sie gotował ). Doprawić do smaku solą , cukrem, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem .Dodać  Fetę .
Wstawić na trochę do lodówki by się schłodził .
Podawać  układając na chłodniku ćwiartki jaj na twardo i mięso raków - posypać koprem. Udekorować zielonym i czerwonym cawiartem .


Brak komentarzy: