Nie
jest to specjalnie wytworny bigos - raczej taki codzienny z tego co jest w domu
.
Składniki :
1/2 włoskiej kapusty ok. 1 kg
1/2
kg kiszonej kapusty
2
duże cebule
1/2
kg boczku surowego bez żeberek
1
golonka
15
dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
10
suszonych grzybów
3
łyżeczki przecieru pomidorowego
kawałek
listka maggi ( jak do rosołu )
pieprz
mielony
majeranek
papryka
mielona
maggi
w płynie
cukier
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
Namoczyć
grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby
pokroić w paseczki.
Kapustę
kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować
ok. 1 godziny . Odcedzić (nie za mocno ).
Golonkę
i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać
skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do
piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali
temperatura .Wyjąć - usunąć kość z golonki , pokroić drobno - a skórę i tłuszcz
z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę .
Cebule
pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju .
Kapustę
włoską pokroić cienko . Zalać wodą i
gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać obie kapusty z pokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia .Włożyć grzyby , listki maggi i
wlać wywar z gotowania grzybów,
cebulę i resztę oleju .
Dusić
1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć
koncentrat . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem
Podałam
przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone
mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem
wszystko wymieszać .Duszę jeszcze ok. 45 minut - doprawiam i już .Warto
pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .
3 komentarze:
Smakowicie podane..
... a tę kiełbasę śląską, gotujemy następnego dnia i zjadamy z musztardą? ;)
marek- nie da radu kiełbaska pokrojona trafiła do bigosu . Nie zauważyłeś w zdaniu ,,..Zmieszać obie kapusty z pokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia .." , że jest tam też wymieniona kiełbasa :)
Prześlij komentarz