Kiedyś moja przyjaciółka nauczyła mnie piec taki podstawowy
biszkopt z mąką ziemniaczaną .Teraz go modyfikuję na wszelkie sposoby .Jest
sezon na czereśnie – to jest z czereśniami.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/6 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kisielu wiśniowego ( takiego na ½ litra wody )
1 szklanka wydrylowanych czarnych czereśni
½ łyżki masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki
Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze
sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały
czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki
).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kisiel- zmiksować .Średnią
lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać
na przemian po kilka łyżek jasnego i czerwonego ciasta .Na wierzchu ułożyć
czereśnie ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 45 minut ( czas zależy od wielkości
blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie
sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to
przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i
zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz