niedziela, 24 lipca 2011

Crumble ( kruszonka ) wiśniowo – malinowe


Deser rodem z kuchni angielskiej . Szybki, smaczny.


Czas : ok. 1 godziny

Składniki :25 dag wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
                  25 dag malin ( mogą być mrożone )
                  2 łyżki bułki tartej
                  1 szklanka cukru
                  ½ kostki masła
                  ¾ szklanki mąki

Owoce wsypać do rondla . Zasypać ½ szklanki cukru i dusić aż sok odparuje , a z owoców zrobi się puree . Dodać bułkę tartą . Zamieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wyłożyć przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 25 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na ciepło lub zimno wedle upodobania .
Można podawać z kulką lodów waniliowych . 

Brak komentarzy: