Leniwe na słodki to ulubione
danie moich wnuków .
Czas : 30 minut
Składniki
50 dag tłustego białego sera (
takiego jak na sernik )
2 jajka
szklanka mąki + 2 łyżki
cukier waniliowy
szczypta soli
¼ kostki
masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 szklanki jeżyn ( mogą być
mrożone )
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
cukier do posypania
Wymieszać ser
z mąką , jajkami , szczyptą soli, aromatem
waniliowym . Zagnieść ciasto jak
na kopytka, Formować wałeczki . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od
wypłynięcia . Odcedzić.
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Rozprowadzić śmietanką .
Dodać cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn .Chwilę gotować.
Podawać kluski polane sosem ,
posypane resztą jeżyn i posypane cukrem.
Dzieci takie kluski uwielbiają
.
1 komentarz:
zastanawia mnie obecność proszku do pieczenia jako składnika podanego w przepisie
Prześlij komentarz