Najprostsze
placki jakie znam- doskonałe same , do gulaszu .W oryginale z oliwkami - u mnie
bez , za to z innymi smakami .
Składniki:
1 szklanka mąki + do podsypywania
2 dag świeżych drożdży
szczypta
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
czarnuszka do posypania
sól morska do posypania
przyprawa suszone pomidory z bazylią
i czosnkiem
ziarno łuskanego słonecznika
łyżeczka cukru rozpuszczona w 2
łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek
mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na
blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn
i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie
elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką
i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki
.Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą
i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C
.Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż
będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone
posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
Na ciepło smakowite są same maczane w
oliwie z oliwek ,lub sałatką z
pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych
oliwą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz