poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Gruszki faszerowane serem pleśniowym


Wytrawna przystawka . Specyficzny smak – dla miłośników serów pleśniowych .


Czas : ½ godziny

Składniki :2 gruszki
                   ½ sera Danablu
                   1 łyżka białego sera
                   1 łyżka gęstej śmietany
                   3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
                   2 łyżeczki usiekanego koperku
                   Sok z ½ cytryny

Ser pleśniowy, biały, śmietanę , 2 łyżki mielonych orzechów  utrzeć razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne. Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną . Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych orzechów .

Podawać schłodzone jako samodzielną przystawkę .
Gruszki nie mogą być słodkie , raczej z tych kwaskowatych .

Przepraszam za jakość zdjęcia ale ten przepis i zdjęcie są jednymi z pierwszych jakie wstawiałam na jakąś stronę kulinarną i moje pojęcie o tym jak się to robi było żadne . Jak teraz na to patrzę to mnie ciarki przechodzą. No ale trudno. Przekąska fajna i szkoda o niej zapomnieć. Może kiedyś pstryknę jeszcze raz i wymienię . Na razie musi być jak jest.

Brak komentarzy: