Wytrawna przystawka .
Specyficzny smak – dla miłośników serów pleśniowych .
Czas : ½ godziny
Składniki :2 gruszki
½ sera Danablu
1 łyżka białego sera
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki zmielonych orzechów
laskowych
2 łyżeczki usiekanego
koperku
Sok z ½ cytryny
Ser pleśniowy, biały, śmietanę
, 2 łyżki mielonych orzechów utrzeć
razem na masę . Gruszki obrać , przekroić na połówki wyciąć gniazda nasienne.
Zalać woda z dodatkiem soku z cytryny i gotować przez 10 minut , aż zmiękną .
Wyjąć . Ostudzić . Z sera zrobić 4 kulki i włożyć je w miejsca po gniazdach
nasiennych . Kulki farszu obsypać koperkiem i pozostałą łyżką mielonych
orzechów .
Podawać schłodzone jako
samodzielną przystawkę .
Gruszki nie mogą być słodkie ,
raczej z tych kwaskowatych .
Przepraszam za jakość zdjęcia ale ten przepis i zdjęcie są jednymi z pierwszych jakie wstawiałam na jakąś stronę kulinarną i moje pojęcie o tym jak się to robi było żadne . Jak teraz na to patrzę to mnie ciarki przechodzą. No ale trudno. Przekąska fajna i szkoda o niej zapomnieć. Może kiedyś pstryknę jeszcze raz i wymienię . Na razie musi być jak jest.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz