Delikatne danie dla tych którzy
nie jadają mięs a jadają ryby i dla wszystkich miłośników ryb . A Daniel to mój
syn .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 kalarepki średniej wielkości
½ szklanki bardzo drobno
pokrojonego mięsa ryby ( filet – ja użyłam karmazyna )
2 łyżki ugotowanego na pół
miękko ryżu ( jak do gołąbków )
½ zeszklonej drobno pokrojonej
cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonego kopru
1 marchew
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 szklanki wody
½ kostki bulionu rybnego Knorra
( lub warzywnego )
1 łyżka masła
sok z cytryny
szczypta cukru
Obrać i wydrążyć kalarepki ( to
co się wydrąży odłożyć ) .Wymieszać mięso ryby , ryż , cebulę , koper .Posolić
i popieprzyć. Napełnić kalarepki i ułożyć w garnku ( takim o objętości 1,5 -2 litrów ) .Pokroić
wydrążone z kalarepek kawałki .Pokroić w plasterki obraną marchew. Wsypać do
garnka obok całych kalarepek .Zalać wodą . Dodać bulion .Dusić na średnim gazie
aż kalarepki będą miękkie ( ok. .45 minut ). Na patelni rozpuścić masło ,
przełożyć na nie kalarepki i wyjęte łyżką cedzakową kawałki marchewki i kalarepek
z drążenia . Podlać odrobiną wywaru. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru
. Chwilę podgrzewać .
Podawać z ziemniakami z wody.
Można również zrobić na maśle
delikatną zasmażkę i rozprowadzić ją wywarem a potem dodać słodkiej śmietanki
.Doprawić sos do smaku i włożyć do niego wyjęte z wywaru marchew i kawałki
kalarepki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz