czwartek, 11 sierpnia 2011

Ochazuke wg Buni


Bardzo japońska zupa jak bym miała powiedzieć .




Czas : 5 minut
Składniki :
1 szklanka ugotowanego ryżu ( w wersji oryginalnej może być przestudzony - dałam gorący )
1 szklanka ciepłej herbaty Genmaicha ( zielona z prażonym ryżem lub zwykłej zielonej )
1 szklanka wrzącego bulionu Dashi ( zrobiłam z gotowego w proszku )
trochę wodorostów Tororo nori
kawałek płatu Nori pokrojonych w paseczki
2 łyżki Katsuobuschi ( tuńczyk suszony w cienkich płatkach )
2 utarte na tarce jarzynowej rzodkiewki ( dałam zamiast daikon- japońskiej rzodkwi )
2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
cawiart zielony ( Wasabi ) lub chrzan Wasabi
cawiart czerwony ( lub ikra ryb solona )
mięso krewetek ( ja dałam mięso raków )
Ułożyć w miseczkach ryż , zalać wrzącym daschi , dolać herbatę .Dodawać dodatki wg upodobania .


A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ? 


Brak komentarzy: