Bardzo
japońska zupa jak bym miała powiedzieć .
Czas
: 5 minut
Składniki
:
1
szklanka ugotowanego ryżu ( w wersji oryginalnej może być przestudzony - dałam
gorący )
1
szklanka ciepłej herbaty Genmaicha ( zielona z prażonym ryżem lub zwykłej
zielonej )
1
szklanka wrzącego bulionu Dashi ( zrobiłam z gotowego w proszku )
trochę
wodorostów Tororo nori
kawałek
płatu Nori pokrojonych w paseczki
2
łyżki Katsuobuschi ( tuńczyk suszony w cienkich płatkach )
2 utarte
na tarce jarzynowej rzodkiewki ( dałam zamiast daikon- japońskiej rzodkwi )
2
łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
cawiart
zielony ( Wasabi ) lub chrzan Wasabi
cawiart
czerwony ( lub ikra ryb solona )
mięso
krewetek ( ja dałam mięso raków )
Ułożyć
w miseczkach ryż , zalać wrzącym daschi , dolać herbatę .Dodawać dodatki wg
upodobania .
A
teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie
dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się
do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori -
wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy
niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny,
zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo
ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba
przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz