czwartek, 4 sierpnia 2011

Ogórki konserwowe


Doskonały dodatek do mięs i wędlin . Składnik sosu tatarskiego i sosu myśliwskiego .


Czas : 30 minut

Składniki :2 kg małych ogórków
                  Baldachy suchego kopru ( po 1 na słoik )
                  Korzeń chrzanu ( ok. 2 cm na słoik )
                  Ziele angielskie ( 4 sztuki na słoik )
                  Liście laurowe (2 sztuki na słoik )
                  Gorczyca ( ½ łyżeczki na słoik )
                  1 litr wody
                  ½ szklanki 10 % octu
                  1,5 dag soli
                  2,5 dag cukru

Ogórki umyć . Ułożyć ciasno w słoikach . Dodać do każdego słoika chrzan , koper, ziele angielskie, liść laurowy , gorczycę . Zagotować zalewę z wody , octu , soli , cukru . Gorącą zalać ogórki w słoikach . Wekować przez 10 minut .

Brak komentarzy: