poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ogórkowa ze świeżych ogórków z pulpecikami


Trochę odmiany w serwowaniu zupy ogórkowej .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

½ kg porcji rosołowej z kurczaka lub udko
2 średnie marchewki
1/8 selera
1 pietruszka
1/3 pora
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 średniej wielkości świeże ogórki
½ pęczka kopru
3 średnie młode ziemniaki
1 metka tatarowa ( 15-20 dag )
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
sok z cytryny
½ łyżeczki curry
sól
pieprz mielony
maggi
1 litr wody

Porcje rosołową ( lub udko ) , obrane i umyte warzywa ( marchew w plasterki a ziemniaki w słupki ) , kostka bulionowa, liście laurowe, ziele angielskie  zalać wodą i gotować 45 minut .Ogórki umyć , obciąć końcówki , nie obierać. Jeden ogórek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć rumieniąc na ½ łyżki oleju .Odsączyć i odłożyć . Resztę ogórków utrzeć na tarce jarzynowej i smażyć  razem z usiekanym koperkiem ( łyżkę odłożyć do posypania na talerzu) przez 5 minut na reszcie oleju i maśle .Metkę wymieszać z kaszą manną i zrobić ok. 40 malutkich pulpecików. Z wywaru wyjąć porcję rosołową z kurczaka ( lub udko ) seler, por, pietruszkę , liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć podsmażone i utarte ogórki .Zagotować . Na wrzącą zupę wrzucić pulpeciki. Gotować 15 minut. Doprawić do smaki maggi, pieprzem mielonym , sokiem z cytryny, curry  .Podawać posypując koprem i dodając do każdego talerza trochę smażonych plasterków ogórka. Śmietankę wlewać bezpośrednio na talerz lub zaprawić zupę w garnku .

1 komentarz:

Bożena pisze...

Ze świeżych ogórków nie gotowałam jeszcze zupy...ale jak patrzę na tą zupkę to tak czuję ,że muszę spróbować..