Trochę odmiany w serwowaniu
zupy ogórkowej .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
½ kg porcji rosołowej z
kurczaka lub udko
2 średnie marchewki
1/8 selera
1 pietruszka
1/3 pora
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego
Knorra
4 średniej wielkości świeże
ogórki
½ pęczka kopru
3 średnie młode ziemniaki
1 metka tatarowa ( 15-20 dag )
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
½ szklanki słodkiej śmietanki
18 %
sok z cytryny
½ łyżeczki curry
sól
pieprz mielony
maggi
Porcje rosołową ( lub udko ) ,
obrane i umyte warzywa ( marchew w plasterki a ziemniaki w słupki ) , kostka
bulionowa, liście laurowe, ziele angielskie
zalać wodą i gotować 45 minut .Ogórki umyć , obciąć końcówki , nie
obierać. Jeden ogórek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć rumieniąc na ½
łyżki oleju .Odsączyć i odłożyć . Resztę ogórków utrzeć na tarce jarzynowej i
smażyć razem z usiekanym koperkiem (
łyżkę odłożyć do posypania na talerzu) przez 5 minut na reszcie oleju i maśle
.Metkę wymieszać z kaszą manną i zrobić ok. 40 malutkich pulpecików. Z wywaru
wyjąć porcję rosołową z kurczaka ( lub udko ) seler, por, pietruszkę , liście
laurowe i ziele angielskie. Włożyć podsmażone i utarte ogórki .Zagotować . Na
wrzącą zupę wrzucić pulpeciki. Gotować 15 minut. Doprawić do smaki maggi,
pieprzem mielonym , sokiem z cytryny, curry .Podawać posypując koprem i dodając do każdego
talerza trochę smażonych plasterków ogórka. Śmietankę wlewać bezpośrednio na
talerz lub zaprawić zupę w garnku .
1 komentarz:
Ze świeżych ogórków nie gotowałam jeszcze zupy...ale jak patrzę na tą zupkę to tak czuję ,że muszę spróbować..
Prześlij komentarz