czwartek, 11 sierpnia 2011

Owocowo-serranowo


Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrano i Jamon Iberico to czysta poezja . Postanowiłam poeksperymentować z nimi : 
Czasa : 5 minut
Składniki :
4 połówki gruszek z syropu
4 kawałki arbuza ze skórką
8 plastrów ( cienkie - długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( Jamon Serrano lub Jamon Iberico )
4 małe łyżeczki ,, kawioru " zielonego a alg o smaku Wasabi
kilka listków natki pietruszki
Gruszki odsączyć z syropu.Arbuz przyciąć na kształtne porcje .Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki " i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru" z alg.Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.

Brak komentarzy: