Próbuję
, próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna
kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .
Czas
: 15 minut
Składniki
:
1
szklanka ugotowanego bez soli ryżu kleistego
kawałek
nori ( wodorosty w płatach )
2
jajka na twardo
kawałeczek
szynki
kawałeczek
sera do tostów
1
rzodkiewka
kilka
winogron
kilka
plasterków ogórka
1
łyżka Furikake rybnego ( posypka do ryżu )
2
łyżki Furikake jajecznego ( posypka do ryżu )
odrobina
szczypiorku
kilka
listków natki pietruszki
listek
sałaty
szczypta
soli
woda
przegotowana ostudzona
Jajka
na twardo uformować w foremkach do jajek ( ja zrobiłam rybkę i samochodzik )
.Osolić wodę . Wyciąć z nori 3 paski i jeden trójkąt .Maczać dłonie w osolonej
wodzie i formować owale na Onigiri ( kanapki ryżowe ). Obtaczać w Furikake jajecznym ( posypce
jajecznej.) Opasać paskami nori (
zrobiłam takie 2 ) . Uformować owal z ryżu ( jak jajko ) przepasać paskiem
tworząc obręcz przez środek . Uformować ryż w trójkąt , obtoczyć w
Furikake
rybnym ( posypce rybnej ) - ułożyć na trójkącie nori, zagiąć tak by utworzyła
się kieszeń - docisnąć by się zlepiło .
Wyciąć
z szynki, sera i ogórka ozdobne elementy .
Układać
wszystko w pudełeczku Obento wbijając w poszczególne elementy ,, grzebyki
" i ,, szpilki ".
Dekorować
sałatą , szczypiorkiem, natką pietruszki . Położyłam dodatkowo 2 kulki cawiartu
czerwonego.
A
teraz wrażenia :
-
Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i
zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być
-Furikake
rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma
intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być
-Nori-
znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może być
Jak
Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie-
przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku
) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi
się sposób podawania- smak nadam swój
przez użycie części produktów typowo polskich.
Przepis bierze udział w akcji Happy Bento Project i znalazło się na stronie Shusi & Bento
Przepis bierze udział w akcji Happy Bento Project i znalazło się na stronie Shusi & Bento
1 komentarz:
Piękne! Jajko w kształcie samochodu jest najlepsze!! ;) Pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz