Lubię
takie ,, resztki "- zostało mi od wczoraj makaronu- to będzie
podwieczorek.
Czas
: 1 godzina 15 minut
Składniki
:
1,5
szklanki ugotowanego makaronu grube nitki ugotowanego
1
serek homogenizowany waniliowy
1
jajko
2
czubate łyżki cukru
1/2
szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - odciśniętych z soku
jabłek
1
łyżka masła do wysmarowania formy
bułka
tarta do wysypania formy
aromat
waniliowy do smaku
cukier
waniliowo-karmelowy do posypania zapiekanki
Ubić
pianę z białek . Zmieszać serek z cukrem, żółtkiem, aromatem waniliowym ,
jabłkiem .Wlać pianę i masę serowo-jabłkową i pianę do makaronu i delikatnie
zamieszać.
Wysmarować
foremkę do zapiekania masłem i wysypać bułką tartą . Wyłożyć masę makaronową z
dodatkami. Posypać po wierzchu grubo cukrem waniliowo-karmelowym ( mam taki
cukier w tzw. ,, młynku " ).
Piekarnik
rozgrzać do 180 * C - wstawić zapiekankę i zapiekać 1 godzinę .
Wyjąć . Przestudzić .Kroić i podawać z kwaśną
śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym
1 komentarz:
o ja! Podoba mi się ten pomysł, wielbię makaron ;D muszę go wypróbować!
Prześlij komentarz