Delikatna , pożywna zupa
.Bardzo lubiana przez dzieci.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 duże kalarepki ( po utarciu na tarce 1,5 kalarepki powinno
wypełniać objętość szklanki – mniej więcej )
1 ziemniak ( wielkości 1 kalarepki )
4 łyżki pokrojonego koperku
4 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
30 dag mielonego z indyka (
może być również inne mielone , ale to moim zdaniem jest najlepsze )
przyprawa do zup ( maggi,
Vegeta , Jarzynka – ja użyłam 1 Bulionetkę drobiową Knorra )
pieprz mielony
szczypta soli
4 szklanki wody
śmietana słodka ( tak po 2-3
łyżki na porcję wg upodobania )
Obrać kalarepki, ziemniaka i
marchew. Ziemniaka i 1,5 kalarepki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka )
do garnka .Marchew pokroić w plasterki, a 0,5 kalarepki w słupki i dodać do
utartych jarzyn . Zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( lub całą Bulionetkę
) i gotować 30 minut . Mięso mielone zmieszać z natka pietruszki , szczyptą
pieprzu i soli .Uformować ok. 20 kulek wielkości orzecha . Wrzucić na gotująca
się zupę . Gotować 15 minut. Wsypać
koper . Wymieszać. Doprawić do smaki pieprzem , przyprawą do zup .
Na talerzach dolewać śmietankę
tyle ile kto lubi – lub wlać ok. ½ szklanki śmietanki do zupy , zamieszać i
taka rozlewać na talerze .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz