piątek, 23 września 2011

Halibut miodowo-pieprzowy


Smaku nadaje marynata na bazie miodu i kolorowego pieprzu.


Czas : 30 minut

Składniki :

2 dzwonka halibuta
1 łyżeczka miodu
sok z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 trawa cytrynowa ( marynowana lub kawałek skórki cytrynowej )
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej z pestek winogron ( lub inny jakiego się używa )

Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu , 2 łyżek oleju ,  szczypty soli mielonego pieprzu i ziarnistego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku dzwonka halibuta , dołożyć trawę cytrynową i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać .
Na patelni rozgrzać olej .
Halibuta wyjąć z marynaty , osuszyć , oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i wrzucić wyłowiony z marynaty pieprz ziarnisty i trawę cytrynową .
Podałam z ryżowym makaronem Tagliatelle .

Brak komentarzy: