Smaku nadaje marynata na bazie miodu
i kolorowego pieprzu.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 dzwonka halibuta
1 łyżeczka miodu
sok z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w
ziarnach
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 trawa cytrynowa ( marynowana lub
kawałek skórki cytrynowej )
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej z pestek winogron ( lub inny
jakiego się używa )
Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu
, 2 łyżek oleju , szczypty soli
mielonego pieprzu i ziarnistego pieprzu . Polać ułożone w pojemniku dzwonka
halibuta , dołożyć trawę cytrynową i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym
czasie kilka razy obracać .
Na patelni rozgrzać olej .
Halibuta wyjąć z marynaty , osuszyć ,
oprószyć mąką i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia. W ostatniej
fazie smażenia dodać masło i wrzucić wyłowiony z marynaty pieprz ziarnisty i
trawę cytrynową .
Podałam z ryżowym makaronem
Tagliatelle .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz