sobota, 24 września 2011

Kluski ziemniaczano-mięsne


Pyzy z mięsem dla leniwych . Składniki te same ale miesza sie farsz i masę ziemniaczaną .




Czas :1,5 godziny

Składniki :

0,75- 1  kg  ziemniaków 
1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
25 dag mielonego gotowanego  mięsa z drobiu
1 gotowana marchewka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 usiekana drobno cebula
2 łyżki majeranku
pieprz mielony
20 dag boczku do okraszenia
1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku


Obrać  ziemniaki

i utrzeć  jak na placki czy pyzy ( można rozdrobnić w malakserze lub Rozdrabniaczu ) .

Wyłożyć na gazę lub czystą lnianą ściereczkę ułożoną na sitku i pozwolić by odciekły - a następnie dobrze odcisnąć .

Mięso drobiowe z rosołu obrać ze skórek , chrząstek i kości i zmielić .

Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju na rumiano .

Wymieszać odciśnięte ziemniaki z jajkiem i 1/2 szklanki mąki pszennej i mąką ziemniaczaną  .

Farsz ( mięso , cebulkę , majeranek doprawione pieprzem i solą ) .
 zmieszać z masą ziemniaczaną 

Dodawać po trochę mąki tak by konsystencja ciasta mięsno ziemniaczanego była taka jak na szare kluski ( trochę gęściejsze niż na placki ziemniaczane ) .

Zagotować w dużym garnku osoloną wodę .
Nakładać łyżeczką kluski kładzione ( gotować w 2 porcjach ) . Gotować 4 minuty na małym gazie od wypłynięcia .
Wyławiać łyżką cedzakową .
W czasie kiedy gotuje się woda na kluski pokroić drobno boczek ( surowy lub wędzony ) i wysmażyć go na patelni na skwarki .
Podawać kluski polane skwarkami i posypane pokrojonym szczypiorkiem .

Brak komentarzy: