Pyzy z mięsem dla leniwych . Składniki te same ale miesza sie farsz i masę ziemniaczaną .
Składniki :
0,75- 1 kg ziemniaków
1/2 - 1 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
25 dag mielonego gotowanego mięsa z drobiu
1 gotowana marchewka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 usiekana drobno cebula
2 łyżki majeranku
pieprz mielony
20 dag boczku do okraszenia
1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
Obrać ziemniaki
i utrzeć jak na placki czy pyzy ( można rozdrobnić w malakserze lub Rozdrabniaczu ) .
Wyłożyć na gazę lub czystą lnianą ściereczkę ułożoną na sitku i pozwolić by odciekły - a następnie dobrze odcisnąć .
Mięso drobiowe z rosołu obrać ze skórek , chrząstek i kości i zmielić .
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju na rumiano .
Wymieszać odciśnięte ziemniaki z jajkiem i 1/2 szklanki mąki pszennej i mąką ziemniaczaną .
Farsz ( mięso , cebulkę , majeranek doprawione pieprzem i solą ) .
zmieszać z masą ziemniaczaną
Dodawać po trochę mąki tak by konsystencja ciasta mięsno ziemniaczanego była taka jak na szare kluski ( trochę gęściejsze niż na placki ziemniaczane ) .
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę .
Nakładać łyżeczką kluski kładzione ( gotować w 2 porcjach ) . Gotować 4 minuty na małym gazie od wypłynięcia .
Wyławiać łyżką cedzakową .
W czasie kiedy gotuje się woda na kluski pokroić drobno boczek ( surowy lub wędzony ) i wysmażyć go na patelni na skwarki .
Podawać kluski polane skwarkami i posypane pokrojonym szczypiorkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz