Danie rodem z kuchni włoskiej
.Doprawione wg upodobań mojej rodziny .Pewnie trochę się różni od oryginalnego
przepisu , ale jak to zwykle bywa z takimi przepisami jest ich tyle wersji ile
gospodyń. Smaczna .Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana .
Czas : 1 godzina
Składniki :
9 plastrów ciasta na lazanię -
kupnego lub makaronowego ciasta zrobionego w
domu ),wielkości ok. ½ kartki z zeszytu
½ kg mięsa mielonego ( do
wyboru mieszane wieprzowo- wołowe lub drobiowe
ja użyłam mięsa z indyka )
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
pieprz mielony
sól
oregano
1 mały przecier pomidorowy 30 %
( 8 dag )
sos sojowy
200 mll wody
200 mll mleka
2 płaskie łyżki mąki
gałka muszkatołowa
30 dag ostrego żółtego sera
Zagotować w dużym garnku (
szerokim ) osoloną wodę i na wrzątek wkładać płaty lazanii .Gotować 2 minuty.
Ostrożnie wyjąć tak by się nie połamały. Rozłożyć na tacce ( tak by się nie
skleiły .
W woku lub na patelni rozgrzać
3 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso mieszając w trakcie smażenia tak by
się rozpadło na drobne kawałki . Wlać wodę .Dodać przecier pomidorowy .Gotować
10 minut .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , solą , oregano.
W drugim garnuszku roztopić
masło , wsypać mąkę , zamieszać , rozprowadzić zimnym mlekiem . Gotować na
małym gazie aż sos beszamelowy się zagęści. Doprawić sola i utarta na drobnej
tarce jarzynowej gałką muszkatołową .
Foremkę do zapiekania (
wielkości takiej by 3 płaty lazanii można było ułożyć obok siebie ) wysmarować
olejem .Wlać na dno trochę sosu mięsnego
, ułożyć 3 płaty lazanii, polać 1/3 pozostałego mięsnego sosu , na to 1/3 sosu
beszamelowego , posypać 1/3 utartego
sera żółtego .Na to następne 3 płaty
lazanii ,1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Znów 3 płaty
lazanii, reszta sosu mięsnego, reszta sosu beszamelowego . Posypać z wierzchu
utartym serem żółtym . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić foremkę z
lazanią i piec 30 minut aż ser się roztopi i zarumieni . Wystawić .Zostawić na
ok. 10 minut by odrobinę ostygła ( łatwiej się wtedy kroi ). Przekroić na 3-4
części , wyjąć łopatką do mięs ostrożnie by się nie rozpadła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz