sobota, 29 października 2011

Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami


Delikatniejsza wersja gulaszu wołowego - długo się robi bo wołowina potrzebuje czasu - ale warto bo jest pyszny .

Czas : ok. 2 godzin

Składniki :

1/2 kg mięsa wołowego gulaszowego ( nie tłustego )
2 cebule białe
1 cebula czerwona
1/2 małej cukinii
1 marchewka
20 dag pieczarek
sól
pieprz mielony
papryka mielona
1 Bulionetka pieczeniowa Knorra
4 szklanki wody
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju z pestek winogron
maggi w płynie ( lub przyprawa do zup i sosów )


Mięso pokroić w paski lub kostkę ,pieczarki w ćwiartki, cebulę w piórka .Z cukinii usunąć pestki i pokroić w pół plasterki , a marchew w talarki .Włożyć mięso posypane papryką ( 1 łyżeczka ) i pieprzem ( 1/2 łyżeczki ) , listek laurowy , ziele angielskie, cebulę  i Bulionetkę do garnka - zalać wodą .

Zagotować i dusić pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie . Dołożyć pieczarki , marchew i cukinię i dalej dusić 30 minut . Doprawić sos do smaku maggi , pieprzem, mieloną papryką  i solą . Rozetrzeć mąkę z olejem ( tzw. zimna zasmażka ) i zaciągnąć gulasz by się zagęścił . Zagotować .Posypać pokrojoną natką pietruszki .

Podawać w miseczkach z pieczywem lub z ziemniakami puree , kaszą lub kluskami ( śląskie , kopytka )

1 komentarz:

Bernadeta pisze...

Buniu twoje przepisy i twoj blog to ideał dla poczatkujacego kucharza. ciekawe czy juz ktos sie nauczył gotowac oglądajac twoje smakowite zdjecia i prostote opisu.