Ciekawe zestawienie smaków i
kolorów .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 większe lub 4 mniejsze czyste
filety z halibuta( bez skóry i ości )
Sól
Pieprz zielony ( może być inny
też )
Sok z cytryny
5 dag kremowego serka topionego
–śmietankowego
½ szklanki śmietanki 18 %
Mąka
Masło
2 łyżki oleju
2 garści kolorowego makaronu
Tagliatelle ( barwionego szpinakiem i pomidorami )
Zrobić macerat z łyżki oleju, 1
łyżki soku z cytryny , szczypty soli , szczypty mielonego pieprzu zielonego
.Wymieszać , polać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce .
Nastawić osoloną z łyżka
oleju wodę na makaron .
W garnuszku rozpuścić łyżkę
masła , dodać pokruszony serek i
śmietankę . Gotować na bardzo małym gazie aż serek się rozpuści . Zaciągnąć
rozrobioną w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczką mąki . Doprawić sokiem z cytryny
, mielonym pieprzem .
Do gotującej się wody wrzucić
makaron i ugotować al. dente .Odcedzić .Włożyć do sosu , wymieszać .
Na patelni rozgrzać 3 łyżki
masła z łyżką oleju .Rybę odsączyć z maceratu , obtoczyć w mące i smażyć na
rumiano na maśle z obu stron ( nie przejmować się tym , ze masło się pieni w
trakcie smażenia – rybka nabierze lekko orzechowego posmaku ).
Podawać kładąc na talerzu
porcję Tagliatelle z sosem , a na nim porcje ryby .Do tego osobno surówka np. z
pomidorów z ziołami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz