wtorek, 4 października 2011

Knedel ziemniaczany z mięsem



 Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z pierogami .


Czas : 45 minut

Składniki :
0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5  szklanki mąki
1 jajko
 gotowane mięso ( ja użyłam z   kurczaka i warzyw z zupy  bo to  miałam )
 sól
pieprz mielony
1 cebula+ 1 do kraszenia
majeranek
olej słonecznikowy
1 łyżka masła

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli  i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta  o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30  minut od ponownego zagotowania wody  po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polany podsmażoną na oleju z masłem na  złoto cebulką .

Jeśli jest przygotowana wcześniej  to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem 

Brak komentarzy: