Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany
przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z pierogami .
Czas : 45 minut
Składniki :
1- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
gotowane mięso ( ja użyłam z kurczaka
i warzyw z zupy bo to miałam )
sól
pieprz mielony
1 cebula+ 1 do kraszenia
majeranek
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
Ziemniaki utłuc na gładkie
puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty
soli i takiej ilości mąki by ciasto było
zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść
ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta
przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na
złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem
. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy )
na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz
. Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować
olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez
20-30 minut od ponownego zagotowania
wody po włożeniu knedla do wrzątku .
Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać
polany podsmażoną na oleju z masłem na
złoto cebulką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz