środa, 5 października 2011

Lemieszka z żytniej mąki


Przepis z kuchni staropolskiej .Danie proste, smaczne, tanie .Można podawać jako samodzielne danie postne lub  okraszoną skwarkami z zasmażaną kapustą kiszoną , albo jako dodatek do II dania .


Czas : 40 minut

Składniki :

½ kg ziemniaków
15 dag mąki żytniej
2 łyżki masła
szczypta soli
okrasa ( podsmażone skraweczki, cebulka podsmażoną na maśle , rozpuszczone masło )

Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalać osolona wodą ( tyle by przykryła ziemniaki ) i ugotować do miękkości .Odlać 1/3 wody , dodać masło – postawić na małym gazie , utłuc na rzadkie puree ( z wodą ) ,  zasypać mąką i ogrzewać mieszając aż mąka wymiesza się dokładnie z ziemniakami tworząc gęstą masę .Gdy mąka straci posmak surowizny nabierać łyżką maczaną w tłuszczu i układać na talerzu .Polać okrasą .
 Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do II dania .

Ja podałam dziś z :
 Kapustą kiszoną obgotowaną z kminkiem 

Brak komentarzy: