Przepis z kuchni staropolskiej
.Danie proste, smaczne, tanie .Można podawać jako samodzielne danie postne
lub okraszoną skwarkami z zasmażaną
kapustą kiszoną , albo jako dodatek do II dania .
Czas : 40 minut
Składniki :
½ kg ziemniaków
15 dag mąki żytniej
2 łyżki masła
szczypta soli
okrasa ( podsmażone skraweczki,
cebulka podsmażoną na maśle , rozpuszczone masło )
Obrane i pokrojone w ćwiartki
ziemniaki zalać osolona wodą ( tyle by przykryła ziemniaki ) i ugotować do miękkości
.Odlać 1/3 wody , dodać masło – postawić na małym gazie , utłuc na rzadkie
puree ( z wodą ) , zasypać mąką i
ogrzewać mieszając aż mąka wymiesza się dokładnie z ziemniakami tworząc gęstą
masę .Gdy mąka straci posmak surowizny nabierać łyżką maczaną w tłuszczu i
układać na talerzu .Polać okrasą .
Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą lub jako
dodatek do II dania .
Ja podałam dziś z :
Kapustą kiszoną obgotowaną z kminkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz