Delikatny , prosty kapuśniaczek
na kurczaku .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
¼ małej główki kapusty (
najlepiej młodej )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
przecier pomidorowy do smaku
4 średnie ziemniaki
8- 10 średnich pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki
pietruszki
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona
przyprawa do zup )
Delikat ,, Moc koperku i
pietruszki " Knorra do smaku
1,2 litra wody
Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w
paski , a ziemniaki w ósemki . Marchewkę
pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka , kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki
. Zalać wodą . Dodać Bulionetki .Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone w
plasterki pieczarki .Dołożyć do garnka . Gotować na średnim gazie przez 45-60
minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje)2
Doprawić zupę przecierem
pomidorowym i pozostałymi przyprawami .
Obrać mięso z udka z kości , skórek i chrząstek i
włożyć połowę do zupy ( resztę użyć na
paszteciki .Wsypać koperek.
Podawać posypane dodatkowo
natką pietruszki z ,, Drożdżowymi
pasztecikami z kurczakiem ".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz