piątek, 13 stycznia 2012

Pstrąg smażony w całości


Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości by usmażyć go całego.
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
1 pstrąg ( bez głowy  i wypatroszony )
1 cytryna
sól
pieprz mielony biały
koperek
2 łyżki  masła
olej z pestek winogron
mąka


Umyć i osuszyć rybę .Oskrobać .
Umyć rybę ponownie .
Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach ( najlepiej pod kątem w kierunku ogona ) .

Włożyć do środka ryby  kilka gałązek kopru .

Przygotować marynatę z soku z połowy cytryny , 1/4 szklanki oleju , szczypty soli i pieprzu.

Zalać rybę i zostawić na godzinę ( w tym czasie kilka razy ją przewracać tak by do środka marynata też się dostała ).
Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi  .Pstrąga posolić i posypać pieprzem ( od środka też ) . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie , chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni .

Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia . Zmniejszyć gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę .

Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.

5 komentarzy:

Bernadeta pisze...

uwielbiam pstrągi, ten twój wygląda super smacznie.

Monika - Twoja Asystentka pisze...

jak ja marzę o smacznej i dobrze przyrządzonej rybie!!! A Pani mi jeszcze większego smaka narobiła.

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Aldi pisze...

Pięknie zrumieniona skórka.
Bardzo apetyczna rybka mmmm... :)

Anonimowy pisze...

je jeszcze dodaję troszkę czosnku do środka i na wierzch kładę masełko czosnkowe. Pycha.

Unknown pisze...

Też dodaję masełko czosnkowe ale Mama ostatnio ,, warczy " na czosnek .