W
zasadzie absolutnie nie powinno się tak robić bigosu - ale czasem ochota na
bigos jest tak wielka że robię .
Czas
: 2,5 godziny
Składniki
:
1/2
białej kapusty ok. 1 kg
2
duże cebule
15
dag wędzonego surowego boczku
15
dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
20 dag pieczonego mięsa
1/2
szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia
mięsa
10
suszonych grzybów
pieprz
mielony
miód
maggi
Namoczyć
grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby
pokroić w paseczki.
Białą
kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić .
Zmieszać
z , pokrojonym mięsem i sosem od
pieczenia .Włożyć grzyby i wlać wywar z gotowania .Dusić na małym gazie .
Boczek
pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z
pokrojoną drobno cebulą aż boczek
i cebula się zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą .
Dodać pokrojone wędliny
.
Dusić
ok. 2 godzin - doprawić do smaku pieprzem, maggi , miodem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz