A znacie taką marchew ? Położyłam obok normalną pomarańczową , żeby pokazać kontrast . Do kompletu gatunków brak tylko odmiany białej wywodzącej się z Ameryki .
Marchew purpurowa (Purple Haze Carrot Seeds)
Marchew purpurowa jest naturalną odmianą marchewki . Pochodzi z Azjii . W Europie znana od dawna choć mało popularna . Można ją było spotkać w stanie dzikim .
Odmiana uprawna dostępna w Polsce produkowana jest przez Witmar .
Używa sie ją tak jak normalną marchewkę . Watro przy tym pamiętać , ze ma bardziej intensywny kolor a co za tym bardziej barwi i wpływa na wygląd potrawy .
Zawiera więcej karotenu , likopen ( przeciwutleniacz ) i witamin niż marchew pomarańczowa .
Smakiem prawie się nie różnią - purpurowa jest odrobinę mniej słodka .
Marchew żółta (yellow carrots)
Kolejna naturalna odmiana marchewki .Bardziej słodka od odmiany pomarańczowej .Popularna w kuchni węgierskiej .
Przez wieki dominowała w kuchni europejskiej do chwili kiedy została wyparta przez pomarańczową odmianę .
Posiada te same wartości i zastosowanie co inne odmiany marchewki .
Marchewka kupiona u nas ( ja kupiłam w warzywniaku ) po 3,50 zł za kg . Podobno najczęściej bywa w Makro .
Jest naszej rodzimej uprawy Witmaru .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz