Szybki
obiadek - wspomagany gotowym pesto.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1/2
paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
1
szklanka słodkiej śmietanki
1
opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,, ( Kotanyi )
3
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
kilka
plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
1
łyżka kremowego serka topionego
pieprz
kolorowy grubo mielony ( z Młynka )
Ugotować
al dente makaron .
W
czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować 5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z
mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w
paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek
topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści .
Odcedzić
makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym sie gotował . Zalać sosem.
Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu .
Podawać
posypany resztą bazylii .
Dobrze
by było dodatkowo posypać łuskanymi pestkami dyni ale akurat nie miałam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz