sobota, 11 lutego 2012

Pesto z pestkami dyni i Farfale


Szybki obiadek - wspomagany gotowym pesto.


Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,, ( Kotanyi )
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
1 łyżka kremowego serka topionego
pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )

Ugotować al dente makaron .
W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować  5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści .
Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym sie gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu .
Podawać posypany resztą bazylii .
Dobrze by było dodatkowo posypać łuskanymi pestkami dyni ale akurat nie miałam .



Brak komentarzy: