Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka masła
- Sól
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 8 ziemniaków małych
- 5 dag boczku pokrojonego w wąskie paseczki
- 1 cebula
- 2 łyżki usiekanego szczypiorku
- pieprz czarny grubo mielony
Sposób przyrządzania:
Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. W tym czasie
zagotować z masłem 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było
grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając
bo ma tendencje do przypalania się . Na patelni podsmażyć boczek i pokrojoną w
piórka cebulę . Boczek ma być chrupki i rumiany , a cebula złota. Do boczku z
cebulą wsypać kminek i chwilę prażyć . Odcedzić ziemniaki . Włożyć po cztery na
środek talerza. Na ziemniaki wyłożyć skwarki z cebulą i kminkiem . Oblać
polewką . Posypać szczypiorkiem i grubo mielonym czarnym pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz