Nie
lubię jak mi sie cos w kuchni marnuje .A do tego przekonałam sie ,że bardzo
dużo rzeczy które zwyczajnie wywalamy jest jadalna i bardzo smaczna . Polecam.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1
porcja ,, rosołowa ,, ( luzuję kurczaka zostawiając kręgosłup , szyję ,
skrzydła , mostek - zostawiając na nich trochę mięsa )
2
duże buraki
4
średnie ziemniaki
1
marchew
4
rzodkiewki
liście
z pęczka rzodkiewki
garść
pokrojonych w paski liści z kalafiora ( miałam zamrożone )
garść
natki pietruszki
garść
mrożonego pokrojonego kopru
2
łyżki masła
1/2
szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
mielony
1
kostka warzywnego bulionu
sok
z cytryny
3
jajka na twardo
Obrać
warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej
rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry , liście z kalafiora .
Zalać wodą razem z porcją rosołową
.Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję
rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry
odrzucić ) i włożyć do zupy - wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki
małych kawałków chudego mięska .
Pokroić
w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i
obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki ( trochę odłożyć do posypania ) ,
koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać
Doprawić
zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną
ciepłej zupy . Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .
Podawać
wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.
A
teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy
rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda . Liście i głąb z kalafiora smakują
jak kalarepka . Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku - młode listki można
dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku
lub dodawać do zup jarzynowych .Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i
zamrażam do późniejszego użycia .Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku
do liści rzodkiewki - lekko ostre w smaku .
A
buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz