Na
Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe - lekkie - wiosenne .
Czas
: 15 minut
Składniki
:
5
jajek na twardo
5
łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
3
rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
1
łyżka sera białego
1
łyżka majonezu
pieprz
mielony biały
sól
kilka
plasterków ogórka do dekoracji
zielenina
( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )
Jajka
ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić
powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10
jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej
stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Utarte
rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę
, a resztę zmieszać z serem i majonezem . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w
miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .
Udekorować
wg uznania ziołami , sałatą , powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem .
Mała
uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok , a w
dodatku zmieniają kolor jak postoją .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz