Równie
dobrze mógł by być makaron penne ( jeden
ma skośne końce , drugi prosto ucięte ).Sos najprostszy jaki można zrobić
.Trochę warzyw i tuńczyk z puszki. Odpowiednio doprawić i już .
Czas
: 30 minut
Składniki:
15
dag makaronu Rigatoni
1/2
cebuli
1/2
dużej marchwi
1/2
średniego pomidora
1/2
puszki groszku konserwowego
1
puszka tuńczyka w oleju ( kawałki -nie miazga sałatkowa )
sól
pieprz
mielony
cukier
1
ząbek czosnku ( lub mini kostka Czosnek lub czosnek granulowany )
suszona
bazylia
3
łyżki oleju z pestek winogron
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
1
szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
Utrzeć
ma tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchew. Cebulę drobno usiekać. Pomidora
pokroić w drobną kostkę . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć
mieszając aż zmiękną .
Podlać bulionem i dusić mieszając . Sos powinien się
rozgotować i zredukować o połowę .
Wrzucić odsączony groszek, tuńczyka
rozdrobnionego razem z olejem w którym
był, dolać śmietanki, dołożyć koncentrat i wymieszać. Zagotować .Doprawić do
smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, czosnkiem i bazylią .Makaron
ugotować w osolonej wodzie al'dente * . Odcedzić. Dołożyć makaron na patelnię i
wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wchłonął część sosu.
Podawać
polany sosem i posypany pokrojoną natką pietruszki .
*
makaron powinien być al'dente - u mnie różnie to bywa - czasem muszę ustąpić bo
Mama woli taki po polsku czyli miękki i nie daje sie przekonać do tego, że
makaron powinien być lekko twardawy. Tak więc raz jest tak , raz tak.
Miłośnikom makaronów polecam jednak by gotowali makaron prawidłowo.
2 komentarze:
odcedź dla siebie porcję a dla Mamy zagotuj na śmierć, i nie penny tylko penne
Fakt- e nie y . Dzieki. A z odcedzaniem niby racja ale musiała bym potem też na dwóch patelniach w sos wkładać . To już wolę pójść od czasu do czasu na ustępstwo i zjeść za miękki . Nic mi sie nie stanie .
Prześlij komentarz