czwartek, 5 lipca 2012

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową


Lubię gulasze z warzywami . A , że sezon na fasolkę szparagową to tym razem będzie gulasz z fasolką . Właśnie uświadomiłam sobie , że od lat prawie nie używam smalcu, a kiedyś gulasz na oleju to była profanacja . Wróciłam do starych smaków ( co prawda w wersji mini-mini ).




Czas : 1,5 godziny

Składniki:

30 dag mięsa od szynki wieprzowej ( chudego)
15 dag fasolki szparagowej
2 duże cebule
2 łyżki masła
pieprz mielony
papryka mielona słodka
2 łyżeczki cukru
przyprawa do zup i sosów ( do wyboru jaka używamy ) do smaku
3 szklanki wody

Obrać i pokroić w ,,piórka" cebule. Mięso umyć i osuszyć - pokroić w drobną kostkę - posypać szczypta pieprzu. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec. Wrzucić cebulę i mięso i smażyć aż się zrumienią .


W czasie kiedy się smażą umyć fasolę. Odciąć końcówki. Pokroić na kawałki ( tak po 3 cm ).Cebulę i mięso posypać cukrem , 2 łyżeczkami mielonej papryki i łyżeczką przyprawy do zup .Wymieszać i chwilę smażyć . Dorzucić fasolę .


Wlać wodę . Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić przy uchylonej pokrywce aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i zagęści się .Doprawić sos do smaku .


Zrobiłam dodatkowo surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki ( z sosem vinegret ) i podałam z młodymi ziemniaczkami .
* jak zwykle ostatnio podaje składniki na 2 małe porcje




1 komentarz:

Dusia pisze...

konkretny obiadek