Aromatyczny sos z suszonych
prawdziwków jest doskonałym dodatkiem do gotowanego kurczaka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 górne udka gotowanego
kurczaka ( po ugotowaniu bulionu )
½ szklanki bulionu drobiowego
6 kapeluszy suszonych
prawdziwków
1 szklanka wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Grzyby namoczyć a następnie
ugotować w wodzie zmieszanej z bulionem do miękkości . Wyjąć i pokroić na
paseczki . W rondelku rozgrzać masło i wrzucić na nie pokrojone prawdziwki .
Chwilę smażyć mieszając .Zasypać mąką .Dobrze wymieszać .Rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów . Dolać śmietankę
. Włożyć mięso z kurczaka . Dusić 5 minut na małym gazie. Doprawić do smaku
solą , pieprzem mielonym .
Podawać posypane pokrojoną
natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz