Zaciekawił
mnie przepis Heni- internetowej koleżanki
Generalna próba mojej wersji- muszę przyznać, że udana. Dzięki Heniu .
( Przepis z archiwum ale wreszcie znalazłam czas by go wstawić ).
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera ( wielkości pietruszki )
1/3
białej części pora
3
średniej wielkości ziemniaki
1/2
szklanki pęczaku
1
kostka bulionu drobiowego ( lub Bulionetka Knorra - daję zamiast doprawiać maggi
czy przyprawą do zup )
2
szklanki pokrojonego w paseczki szczawiu
1
szklanka pokrojonego koperku
1
łyżka masła
sól
do doprawienia
4
szklanki wody
Kurczaka,
obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w
plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą ,
doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper
podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15
minut.
Mięso
i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z
powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i
warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz
itp ).
Podawać
posypaną koprem.
Nie
dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja
rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do
podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak
lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik
przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu.
Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie
szkodzi a nie gęstnieje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz