Typowo
letni - kwaskowaty kompot. Najlepiej smakuje ochłodzony .
Składniki
:
1
średnia laska rabarbaru
1
duże jabłko
cukier
cukier
karmelowy do smaku
2
szklanki wody
Obrać
rabarbar i jabłko . Pokroić .Zalać wodą .Dodać 3 łyżki cukru i gotować 10
minut. Doprawić do smaku cukrem cynamonowym i dosłodzić jeśli jest taka
potrzeba . Ostudzić i wstawić do lodówki . Podawać mocno schłodzony przecedzony
albo z kawałkami rabarbaru i jabłka - jak kto lubi .
uwielbiam kompoty :) moja mamy mi je zawsze robi jak wpadam na obiad, sama niestety jakoś nie robię
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo lubię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBuniu, czy ten cukier karmelowy i cynamonowy to to samo?
OdpowiedzUsuńNie .Jest cukier karmelowy. Karmelowo-cynamonowy . Karmel i wanilia .Tu mozna dać albo sam karmelowy + cynamon , albo karmelowo-cynamonowy.
OdpowiedzUsuńNie znam cukru karmelowego, ale kompot z jabłek i rabarbaru to jest to.
OdpowiedzUsuńKupuję w młynkach Kamisa karmelowo-waniliowy i karmelowo-cynamonowy. Mozna dać brązowy cukier i cynamon.
OdpowiedzUsuń