niedziela, 28 sierpnia 2011

Jajka faszerowane smażone w vafini


Zawsze mnie irytowało w jajkach faszerowanych przecinanie skorupek ( są złośliwe i pękają krzywo ) . Jak odkryłam Vafini zrozumiałam , że teraz zrobienie estetycznie wyglądających jajek na imprezę nie będzie problemem.

Czas :30 minut

Składniki :
4 jajka
2 łyżki usiekanego koperku
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki gęstego majonezu
 sól morska
 pieprz kolorowy grubo mielony
 bułka tarta
 masło


Ugotowane na twardo jajka  ostudzić i obrać ze skorupek . Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę ( lub jeśli robi się większą ilość w Rozdrabniaczu lub malakserze ) . Zmieszać z koperkiem , majonezem  i śmietaną . Doprawić solą i pieprzem .

Nałożyć farsz do wafelków Vafini  .

Kłaść wafelki  farszem na bułkę tartą -  tak by się  farsz pokrył się dokładnie warstwą bułki .

Na patelni rozgrzać masło i smażyć na rumiano kładąc panierowaną stroną na masło  .

Podawać bezpośrednio po usmażeniu .Jemy razem z wafelkami .

7 komentarzy:

  1. super pomysł, nie widziałam ich w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko- w sklepach Rossmana bywają - ale zobacz tu http://vafini.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam Vafini...będę robić...wyglądają smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zalecamy smażyć jajeczka na minimalnej ilości tłuszczu, aby wafelki nie namiękły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Vafini- tyle , że wtedy bułeczka nie nasiąka masłem i nie jest tak smaczna . Nie przeszkadza mi , ze wafelki nasiąkną - i tak znikają z talerza w dwie sekundy . Ale fakt na imprezę lepiej ilość tłuszczu ograniczyć - dłużej nie namiękną .

    OdpowiedzUsuń
  6. Izo przyznaje sie bez bicia hi hi że znowu wykorzystałam Twój przepis ale u Ciebie mam tyle inspiracji.
    Wyszło pysznie...pozdrawiam.
    Zobacz sama:
    http://doowa.blogspot.com/2011/09/jaja-faszerowane-w-vafini.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam Buniu ale chyba pomyliłam imiona....cała reszta się zgadza:-)

    OdpowiedzUsuń