środa, 10 sierpnia 2011

Kawa korzenna z kafetierki


Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy .Aromat nie do opisania .
Czas :15 minut
Składniki :
3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
1,5 filiżanki wrzątku
2 łyżeczki miodu płynnego
1 goździk
szczypta cynamonu
1/4 ziela angielskiego
1/2 ziarna kardamonu zielonego
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć . Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut . Zmielić . W kafetierce ( tygielku zagotować wodę z korzeniami i miodem . Wsypać kawę . Ostrożnie zamieszać bo się spieni . Doprowadzić do wrzenia i odstawić .Jak fusy opadną powtórzyć - znów doprowadzić do wrzenia i odstawić . Powtórzyć 3 raz . Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą . Ma być mocna i gorąca.





3 komentarze:

  1. piękne zdjęcia pani robi, pani Grażynko. Kawę z tygielka uwielbiam, nauczyłam się ją robić w Serbii, bo tam tak parzą kawę od najazdu Turków.
    Piękna filiżanka i talerzyk, cudo!!!
    a sam przepis bardzo ciekawy, lubię kawy korzenne.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudna kawa! I naprawde ladne zdjecia :)
    Pozdrawiam cieplo!

    Nat.
    www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń