Polecam
rzodkiewkę w tej wersji -w sezonie rzodkiewki jest przecież masa .
Składniki
:
15
dużych rzodkiewek ( mogą być mrożone ) + 2 szt. do dekoracji
2
średnie ziemniaki
2
szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki )
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
4
łyżki pokrojonego kopru
sól
do smaku
Umyć
i pokroić na połówki lub ćwiartki rzodkiewki
( 2 sztuki pozostawić ) . Obrać , umyć i pokroić ziemniaki . Wrzucić do garnka i zalać bulionem . Wsypać połowę kopru .Gotować 20 minut. Wlać śmietankę . Zmiksować w
malakserze .
Podawać udekorowaną utartą rzodkiewką ( 2 szt. ) i koprem .
Można
robić ze świeżej lub mrożonej rzodkiewki .
Pomysł
na mrożenie rzodkiewki wziął się z tego , że w sezonie z reguły
jestem obdarowywana młodą rzodkiewką
hurtowo przez właścicieli działek .
Szkoda mi by się zmarnowała , a odmówić ,, grzech ,, ( przejeść tego sie
nie da ) . Mrożę i potem dodaję do zup jarzynowych , robię jarzynkę lub taka
zupę .Czasem wkładam do niej plasterek
buraczka by nabrała różowego koloru .
Zupa z rzodkiewki? Nigdy nie jadłam, ale to musi byc pyszne! Kocham rzodkiewki :) Dziękuję za udział w konkursie, wyniki będą ogłoszone już niedługo :)
OdpowiedzUsuńMimo iz jest bardo pozno...i nie wypada nic juz jesc..a tym bardziej obiadu..to narobilas mi ochoty na taka zupe!:-)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbardzo zaciekawiła mnie możliwość mrożenia rzodkiewki, bo nigdy tego nie próbowałam. W związku z tym mam pytanie: czy rzodkiewki trzeba przed mrożeniem blanszować, czy jest to nie potrzebne? Gratuluję wspaniałego blogu kulinarnego z równie wspaniałymi przepisami! :)
Pozdrawiam,
Maja
Rzodkiewek przed mrożeniem nie trzeba blanszować . Ja tylko myję , obcinam ogonki i ,,piętkę ,, od strony liści . Suszę . Potem są na wygąd takie lekko szkliste . Dodaje je do zup jarzynowych , robie jarzynke lub taka zupke . Do zupy i jarzynki proponuję dorzucić plaster buraka by nadać różowego koloru ( można go potem wyjąć ) .
OdpowiedzUsuńTak samo proponuję mrozić przebrane listki rzodkiewki ( lub wekowac jak botwinkę ) - robie z nich doskonałą botwinkę , łączę ze szpinakiem .