Inspiracja
przyprawami kuchni prowansalskiej .
Czas
: 5 minut
Składniki
:
2
łyżki zmielonych suszonych kwiatów lawendy
1/2
szklanki soli kuchennej
3-4
,, kłoski ,, ususzonej lawendy
Zmieszać
dokładnie sól z proszkiem lawendowym .Przesypać do szczelnego - suchego
słoiczka. Włożyć ,,kłoski " suszonej lawendy by sól nie straciła aromatu.
Szczelnie zamknąć .Używać do aromatyzowania potraw rodem z kuchni
prowansalskiej. Doskonale komponuje się z innymi ziołami prowansalskimi .
Ja
łączę ją z aromatem zaparzonej w małej ilości wody herbaty lawendowej i miodem
lawendowym .
A
proszek lawendowy robię ocierając susz kwiatów lawendy ( jak majeranek ) i
mieląc go w elektrycznym młynku do kawy .
A
lawendę suszoną kupuję w sklepie z herbatami i kawami.
Bardzo lubię aromatyzowaną sól, czy cukier, świetnie urozmaicają potrawy :)
OdpowiedzUsuń