Typowa sałatka oszczędnościowa . Wykorzystuję warzywa i wołowinę + kilka ziemniaczków z drugiego dania . Z mięsa ugotowanego kurczaka będzie inne danie .
Czas : 10 minut
Składniki :
mięso wołowe z rosołu ( szponder ) po obraniu z kości , błon i tłuszczy ok. 15 dag
3 marchewki ugotowane w rosole
1/2 pietruszki ugotowane w rosole
kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki ugotowane w rosole
3 ugotowane ziemniaki
1/6 zielonej części z pora ( cienkie ze środka )
3 łyżki po pokrojeniu grubej części szczypiorku ( od cebulki )
4 łyżki majonezu
sól
pieprz mielony
Pokroić w drobną kostkę wołowinę .
Tak samo pokroić marchew , pietruszkę , seler , pietruszkę i ziemniaki .
Szczypior drobno usiekać , a por w pół plasterki .
Wymieszać wszystkie składniki z majonezem . Doprawić solą i pieprzem .
Podawać posypaną z wierzchu szczypiorem i porem .
Ja pokroiłam jeszcze ,,piętkę " z pomidora i też nią z wierzchu posypałam sałatkę . A brzegi obłożyłam kawałkami listków sałaty .
Dobrze jest zostawić sałatkę na ok. godzinę w lodówce by smaki się przegryzły .
robiłam parę razy pyszną pastę - także z mięsa z kurczaka; zmielone i mocno doprawione mięso posłużyło za okład do chleba - i to jaki dobry!
OdpowiedzUsuń